MERKEZİ İDAREDEN AKTARILAN PARALAR VE ÖZEL İDARENİN ROLÜ

İL ÖZEL İDARELERİ İL ÖZEL İDARESİ 4 AĞUSTOS 2008 PAZARTESİ

Soru

Merkezi Yönetim Bütçesinden 2008 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun 8/4. maddesine göre İl Özel İdarelerine aktarılan ödeneklerden;

1- İlgili Bakanlıkça Sermaye (Yatırım) Gideri olarak tahsis edilen ödeneğin, Bakanlığın taşra teşkilatı müdürlüğünün talebi üzerine İl Özel İdaresi Bütçesine kaydı yapılırken, Mal ve Hizmet Alımı (Cari) Gider olarak kayıt işlemi yapılıp yapılamayacağı,

2- 2008 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu 8/4. maddesindeki '' ...Bu projelerin ihale edilmek suretiyle yaptırılması ve bedellerinin ödenmesi ise valinin onayı ile il özel idarelerince gerçekleştirilir...'' ifadesindeki ''vali onayı'' ndan kastedilen onay nedir, hangi aşamada değerlendirilecektir?

3- Söz konusu ödeneklerin meclis kararı ile (Kurumsal Düzeyde Aktarma- Birimler Arası Aktarma) İlgili Bakanlıkça tahsisi belirtilen amaçla harcanmak üzere İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliklerine yardım olarak aktarılıp aktarılamayacağı? (ödenek tahsisi ilgili Bakanlıkça, Sermaye (Yatırım) Gideri, aktarma sonucunda Cari Transfer (Eko- 05.3.) olmaktadır)

4- 5018 sayılı Kanun ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine göre ''...Aktarma yapılmış tertiplerden diğer tertiplere aktarma yapılamayacağı'' hükmü göz önünde bulundurulduğunda, İlgili Bakanlıklarca İl Özel İdarelerine 2008 Mali Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu 8/4. maddesine göre aktarılan ödeneklerin aktarma sayılıp sayılamayacağı konusunda;

bilgiler verilmesini arz ederim.

Mustafa DOĞAN, Mali Hizmetler Müdürü İL ÖZEL İDARESİ - MERKEZ / ADIYAMAN

Cevap

1- 2008 Bütçe Kanununun 8/4 maddesinde belirtilen işler projeye bağlı, programlı ve yatırım niteliğinde işler olduğundan, ödeneği İl Özel İdaresi bütçesine (başlangıç ödeneği veya önceden öngörülememesi halinde ek ödenek olarak) 06-Sermaye Gideri olarak konulmalıdır.2- Bu projeler bizzat özel idarenin kendi projesi veya yatırımı olmayıp, merkezi idarenin ildeki diğer birimleri ile ilgili olduğu için, işe ne zaman başlanacağı ve ödemeler konusunda valinin onayı aranmaktadır. Vali onayı, başlangıç...