18 YAŞINDAN KÜÇÜK OLANLAR ADINA İŞYERİ AÇMA RUHSATI

İŞYERİ AÇMA 23 MAYIS 2019 PERŞEMBE

Soru

998 yılında babamız tarafından faaliyetine başlayan iş yerimiz; 2010 yılında babamızın vefatı üzerine ailede herkesin memur olması üzerine Haziran 2008 doğumlu kızımın üzerine devir edilmiştir.

Bilişim ürünleri satışı ve teknik servisi alanında faaliyet göstermek üzere kızımın üzerine iş yerimizin yeniden açılışını yapacağımızdan belediyeye çalışma ruhsatı başvurusu ile ilgili dosya hazırlanarak başvuru yapılmış ve gerekli ödeme yapılmıştır. Başvurumuzu takip etmemiz üzerine zabıta müdürlüğünün dosyamızı iş yeri sahibinin 18 yaşından küçük olması üzerine hukuk servisine yönlendirdiğini öğrendik. Fakat tarafımıza olumlu ve olumsuz herhangi bir yazılı bildirim yapılmamıştır.

İş yerimiz 21 yıldır faaliyetini sürdürmektedir. Ticaret Odasına kayıtlı üyesidir. İş yerimizde 8 adet SGK kayıtlı personel çalışmakta, yıllar içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarından kızımın üzerine devir olduktan sonra bile yüzlerce ihale almış ve başarılı şekilde teslim etmiştir. Firmamız her ay düzenli olarak SGK ve Vergi Dairesinden borcu yoktur belgesi almakta ve ilgili kurumlara ibraz etmektedir. Vergi Usul Kanununa, Türk Ticaret Kanununa uygun tüm izinleri ve belgeleri mevcuttur. Belediye Hukuk Bürosu, Türk Medeni Kanununa göre değerlendirmede bulunmuş ve olumsuz/kararsız görüş bildirdiği için Çalışma Ruhsatımız verilmemiştir.

İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Çalışmakta olan iş yerimize ruhsat alabilmemiz mümkün müdür? İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alabilmemiz için nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir.

Emin MASALCI, - /

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6 ncı maddesi uyarınca, Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalı...