BAŞKA TEDARİKÇİ OLMAMASI HALİNDE MECLİS ÜYESİNE AİT İSTASYONDAN AKARYAKIT ALIMI

İHALE İŞLEMLERİ AYVACIK BELEDİYESİ 4 KASIM 2020 ÇARŞAMBA

Soru

İl merkezi büyükşehir belediyesi olmayan ilçe belediyesiyiz. Belediyemiz ve belediyemizin üyesi

olduğu birliğe (birlik merkezi ilçemizde bulunmaktadır) ait taşıtların akaryakıt ihtiyaçlarını DMO tarafından geliştirilen ve hizmete başlayan kamu akaryakıt taşıt otomasyon sistemi ile DMO üzerinden

karşılayarak alım yapmak istiyoruz. Ancak, DMO’nun sözleşme yaptığı petrol ofisi A.Ş.'nin belediyemiz

sınırları içerisinde iki adet akaryakıt istasyonu mevcut olup, bir istasyonun sahibi hem belediyemiz

hem de birliğin meclis üyesi, diğer istasyonun sahibi ise sadece belediyemiz meclis üyesidir. Bu iki is-

tasyon dışında belediye sınırlarımıza en yakın Petrol Ofisi A.Ş. istasyonu ilçemiz belde belediyesi merkezi sınırları içerisinde yaklaşık 25 km ve komşu ilçe merkezinde yaklaşık 22 km mesafededir. Bu şart-

larda mesafenin yaratacağı ekstra maliyet, iş gücü ve zaman kaybını da göz önüne alarak ilçe merkezinde bulunan Petrol Ofisi A.Ş.'nin bu iki istasyonundan mı, yoksa sorumluluk sahamız dışında olan

diğer istasyonlardan mı alım yapabiliriz. Belediye ve birlik olarak ayrı ayrı cevaplaya bilirseniz bizim için daha açıklayıcı olur.

Umut UYSAL, Mali Hizmetler Müdürü Ayvacık Belediyesi - Ayvacık / ÇANAKKALE

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 28 inci maddesi kapsamında konuyu değerlendirdiğimizde; bele-diyenin her iki akaryakıt istasyonundan da alım yapmaması gerektiği; birliğin ise, kendi meclisinde üyeolmayan (dolayısıyla birlik üzerinde herhangi bir yetkisi bulunmayan) belediye meclis üyesinin sahibibulunduğu akaryakıt istasyonundan alım yapabileceği sonucuna varılmaktadır.Diğer taraftan, -belediyenin kendi depo ve pompası bulunması halinde- günümüz şartlarında hiz-met sunucularının, ulaşım ve tedari...