6360 SAYILI KANUNLA KÖYDEN MAHALLEYE DÖNÜŞEN YERLEŞİMLERDE Kİ KANUNUN YÜRÜRLÜK TARİHİNDEN ÖNCE TAHAKKUK EDEN EMLAK VERGİ, CEZA VE FERİ ALACAKLAR 6360 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 1/15'E GÖRE TER- KİN EDİLEBİLİR Mİ?

EMLAK VERGİSİ KARASU BELEDİYESİ 10 ARALIK 2020 PERŞEMBE

Soru

6360 sayılı Yasadan önce Gelir İdaresi Başkanlığınca 2010 ve Takip eden yıllarda Uygulanacak Asgari Ölçüde Arsa ve Arazi Metrekare Birim Değerleri cetvelinde "köy" olan yerlerin bir kısmı da vergilendirilecek alana tabi tutulmuştur.

Bu yerler 6360 sayılı Yasa ile mahalle olmuştur. Bu sebeple bu yerler 6360 sayılı Kanunun geçici 1.

maddesinin 15. maddesindeki vergi istisnası sebebiyle emlak vergisinden istisnasından faydalanacaklar mıdır? Faydalanacaklarsa bu yerler için tahakkuk eden vergi, ceza ve feri alacaklar 6360 sayılı Kanunun geçici 1/15'e göre terkin edilebilir mi? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Arzu YÜMNÜ, Avukat Karasu Belediyesi - Karasu / SAKARYA

Cevap

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince "vergi değeri"nin hesabında esas alınan "arsa ve arazilere ait asgari ölçüde metrekare birim değerleri" takdir komisyonlarınca belirlenmektedir.213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 49. maddesinde Emlak vergisine ait bedel ve değerlerin tespiti, ilanı ve kesinleşmesi düzenlenmiş, söz konusu maddesinin (b) fıkrasında, takdir komisyon-larının dört yılda bir arsalara ve araziye ait asgari ölçüde metrekare birim değerlerini takdir edeceklerihükme bağlanm...