ÖDEMELERDE “VERGİ BORCU YOKTUR” SORGULAMASI

TAHAKKUK VE TAHSİLAT İŞLEMLERİ SARIOĞLAN BELEDİYESİ 4 ŞUBAT 2021 PERŞEMBE

Soru

Genellikle belediyemize iş yapan kişilerin alacakları, faturalarının kesildiği tarihte yapılamamakta, emanete alınmaktadır. 6 ay 1 yıl ve daha fazla süre sonra ödenebilmektedir. İlgili, “vergi borcu yok-tur” yazısını fatura ekinde vermektedir. Ödeme fatura gününde yapılamadığından sonraki tarihlerde ödemesi esnasında ilgili tekrar vergi yoktur yazısı verilmeli mi?

Her parça ödemede vergi borcu yoktur yazısını istememiz gerekli midir? Örneğin 1000 TL lik fatura ödeme yaparken ilgili firmadan vergi borcu yoktur istememiz gerekli midir?

(Not ilgili firmanın maliyeye borcu bilinmemektedir.

Ahmet ÖZDEMİR, Muhasebe Yetkilisi Sarıoğlan Belediyesi - / KAYSERİ

Cevap

03 Mart 2020 Tarih ve 31057 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tahsilât Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1’de Değişiklik Yapılmasına Dair 12 Sıra no’lu Tebliğ” ile 2000 TL olan ödeme ve ödemeye engel borç limiti 5000 TL ye çıkarılmıştır. Buna göre, hak sahiplerine yapılacak 5000 TL üzeri ödemelerde vergi borcu sorgulaması yapılacak, 5000 TL üzeri vergi borcu bulunması halinde ödeme yapılamayacaktır.Bu sorgulama, fiilen ödeme aşamasında yapılacak, vergi dairesinden alınan (veya e-o...