PLAN-BÜTÇE KOMİSYONU ÇALIŞMA SÜRESİ

BÜTÇE VE MUHASEBE İNEGÖL BELEDİYESİ 22 MAYIS 2017 PAZARTESİ

Soru

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin "Bütçe kesin hesabının düzenlenmesi ve görüşülmesi" başlıklı 40. maddesinde "Kesin hesabın görüşülmesi ve kesinleşmesinde, bütçeye ilişkin hükümler uygulanır" hükmü yer almaktadır. Yine, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 28. ve 29. maddelerinde "Meclisin bütçe görüşmesine rastlayan toplantı süresi plan ve bütçe komisyonu toplantı süresi de dâhil olmak üzere en çok yirmi gündür. Meclis bu süre içinde bütçeyi görüşüp karara bağlar" ve “Komisyon kendisine havale edilen bütçe tasarısını beş iş gününden fazla olmamak üzere meclisin belirleyeceği süre içinde inceleyerek görüşünü içeren bir rapor düzenler ve meclise sunar.” hükümleri yer almaktadır.

Bu hükümlerden; meclisin ilk toplantıda havalesi ile birlikte, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısının en fazla 20 günlük süre içerisinde toplamda 5 kez toplanabileceği mi? Yoksa meclis toplantısını takip eden 5 iş günü içerisinde plan ve bütçe komisyonu çalışmalarının tamamlanması gerektiği mi anlaşılmalıdır?

Vural ÖZER, Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı İnegöl Belediyesi - İnegöl / BURSA

Cevap

Sorunuzun başı ile sonu arasında irtibatsızlık bulunmaktadır. Zira, sorunuzun başında kesin hesabın görüşülmesi ile başlayıp, sonunda bütçenin görüşülmesi ile tamamlamışsınız. Bu bağlamda sorunuzu, bütçenin görüşülmesi ve görüşme sırasında plan-bütçe komisyonuna havale şeklinde almamız gerekmektedir.Bütçe görüşmelerinin yapıldığı meclis toplantı süresinin 20 güne kadar sürebileceğinin (diğer toplantı sürelerinin en çok 5 gün olmasına rağmen) belirtilmesinin esprisi; bütçe görüşmelerinin, işin ma...