FAALİYETTEN MEN KARARININ UYGULANMASI

İŞYERİ AÇMA LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ 24 ARALIK 2021 CUMA

Soru

Belediyemizden sıhhi nitelikte lokanta faaliyet konulu işyerinde alkol sunumu yapıldığı tespiti üze-rine (TAPDK ile ilgili işlemler Mülki Amirlikçe yürütülmüştür.) söz konusu işletmeye Encümen Kararıyla 15 gün içinde mevcut durumun ruhsat faaliyet konusuyla (lokanta/kafeterya) uyumlu hale getirilmesi, aksi halde işyeri ile ilgili İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin Ek 3 üncü maddesi hükümlerince idari işlemler tesis edileceğinin ilgiliye tebliği kararlaştırılmış ve karar ilgilisine tebliğ edilmiştir.

15 gün sonra yapılan denetimde söz konusu işletmenin lokanta faaliyet konulu İşyeri Açma ve Ça-lışma Ruhsatında belirtilen şartları aykırı olarak alkol sunumu yapmaya devam etmesi üzerine (TAPDK ile ilgili işlemler Mülki Amirlikçe yürütülmüştür.) Encümence işletmeci hakkında "1608 sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkamı Cezaiye Kanunu'nun 1. maddesi ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32. maddesine istinaden 427,00 TL para cezası uygulanmasına, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 13. maddesi ve Ek 3. maddesi hükümlerince 15 (on beş) gün süre ile faaliyetten men cezası verilmesine, aykırılıkların ve noksanlıkların giderildiğinin tespiti halinde işyeri hakkında verilmiş olan men kararının derhal kaldırılacağının işbu kararla ilgiliye tebliğine." şeklinde karar verilmiştir.

İşletmeciye mühürleme işlemi için azami 24 saat verilerek Encümen Kararı tebliğ edildiğinde tes-pit edilen aykırılıkların ve noksanlıkların giderildiğini belirten bir dilekçe ile başvuruda bulunmasına rağmen işyeri mühürlenmiştir.

Encümence mühürleme kararı verilen sıhhi işyeri ile ilgili tespit edilen aykırılıkların ve noksanlıklar giderildiğinde mührün derhal kaldırılması amir hükmü düzenlenmiştir. Belediye Encümenince verilen mühürleme kararının yetkide paralellik ilkesi kapsamında mühürleme kararının kaldırılması kararının da Encümence mi verilmesi gerekmektedir? Söz konusu mühürleme kararı Başkanlık Oluru ile kaldırı-labilir mi? Encümenin haftada bir defa toplandığı göz önünde bulundurulursa ilgilisinin talebi üzerine işyerinde yapılan kontrolde eksiklerin giderildiğinin tespiti üzerine Encümence mührün kaldırılması kararının ek madde 3’te yer alan “Aykırılıkların ve noksanlıkların giderildiğinin tespiti halinde iş yeri hakkında verilmiş olan men kararı derhal kaldırılır.” hükmüne aykırılık teşkil edip etmeyeceği husu-sunda görüş verilmesini arz ederim.

Can ÖZTEKİN, Zabıta Komiseri Lüleburgaz Belediyesi - Lüleburgaz / KIRKLARELİ

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanunun 34. maddesinin (e) bendinde; encümenin görev ve yetkileri arasında kanunlarda öngörülen cezaları vermek sayılmıştır.1608 sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkâmı Cezaiye Hakkında 16 Nisan 1340 Tarih ve 486 Numaralı Kanunun Bazı Maddelerini Muaddil Kanunun 1. maddesinde; belediye meclis ve encümen-lerinin kendilerine kanun, nizam ve talimatnamelerin verdiği vazife ve salahiyet dairesinde ittihaz et-tikleri kararlara muhalif hareket edenlerle belediye kanun ve nizam ve...