3194 SAYILI İMAR KANUNU’NUN 32. MADDESİ UYGULAMASINDA İDARİ PARA CEZASI

İMAR VE GECEKONDU İKİZCE BELEDİYESİ 24 OCAK 2022 PAZARTESİ

Soru

Ordu İli İkizce İlçemizde İmar planı dışında mahalle yerleşik alan sınırları içerisinde kaçak yapı tes-piti yapılmış 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. maddesi gereğince Yapı Tatil Zaptı Uygulanarak Yapı Mühürlenmiştir.

Ancak uygulanacak ceza ile ilgili tereddütler oluşmuş uygulanacak ceza 27. madde hükümlerince; ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere ve imar mevzuatına aykırı olarak yapı-lan ya da 27 nci madde kapsamında ruhsat alınmadan yapılabilen yapılardan aynı maddede belirtilen koşullar sağlanmadan yapılanların sahibine, yapı müteahhidine ve aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere, yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumu-na, niteliğine ve sınıfına, yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediği-ne ve aykırılığın büyüklüğüne göre, bin Türk lirasından az olmamak üzere, aşağıdaki şekilde hesapla-nan idari para cezaları uygulanır hükmünce mi cezai işlem uygulamamız gerekir yoksa 42. maddenin c bendince mi uygulama yapmamız gerekir.

Selahattin YILMAZ, Yazı İşleri Müdür.V. İkizce Belediyesi - / ORDU

Cevap

Aslında burada tereddüt oluşturan bir durum bulunmamaktadır. Zihin 3194 sayılı İmar Kanunun ‘İdari müeyyideler’ başlıklı 42. maddesinin ek 2. fıkrasındaki “…ya da 27 nci madde kapsamında ruh-sat alınmadan yapılabilen yapılardan aynı maddede belirtilen koşullar sağlanmadan yapılanların..” ibaresinde kaynaklandığı düşünülmektedir.3194 sayılı Kanunun 27. maddesinde esas itibariyle köylerde yapılacak yapılar ve uyulacak esaslar düzenlenmiş ancak söz konusu maddede belediye ve mücavir alanlar içinde ...