İŞYERLERİNDE MESUL MÜDÜR BULUNDURMA VE BİLDİRME ZORUNLULUĞU

İŞYERİ AÇMA LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ 10 MART 2022 PERŞEMBE

Soru

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 35. maddesinde yer alan "Umuma açık istirahat ve eğlence yerinin sahibinin tüzel kişi olması durumunda, işyerini idare etmek üzere bir mes’ul müdür görevlendirilir. Gerçek kişiler de işyerine mes’ul müdür görevlendirebilir. Görevlendiri-len mes’ul müdür yetkili idareye bildirilir." hükmüne göre gerçek kişilerde mesul müdür bildirme zo-runluluğu bulunmadığından anılan Yönetmeliğin 43. maddesinde yer alan "Bu Yönetmelik kapsamına giren işletmelerin işletmecisi veya mesul müdürü, iş yerinde sürekli veya geçici olarak çalıştırılan kişi-nin ayrılışını, 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikteki örneğine uygun kimlik bildirme belgesi doldurmak suretiyle yirmi dört saat içerisinde bağlı bulunduğu kolluğa bildirir. Kolluğa bildirilerek çalıştırılanlar için, işletici veya mes’ul müdür tarafından bir kimlik belgesi verilir ve bu belge her istendiğinde kolluğa gösterilir." hükmüne göre işletmecilerden dilekçe ile çalı-şanlara ait kimlik bildirimi alınması herhangi bir sorun oluşturur mu?

Mesul Müdür Belgesini ücretli olarak düzenlendiğimiz için gerçek kişilerde dilekçe ile bildirim ya-pılması durumunda Mesul Müdür Belgesi düzenlememeyi planlıyoruz. Tüzel kişilerde Mesul Müdür Belgesi zorunlu olduğundan düzenlemeye devam edeceğiz. Bu konuda görüş bildirilmesini arz ederim.

Can ÖZTEKİN, Zabıta Komiseri Lüleburgaz Belediyesi - Lüleburgaz / KIRKLARELİ

Cevap

Sorunuzda da belirttiğiniz üzere; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 35. maddesinde; umuma açık istirahat ve eğlence yerinin sahibinin tüzel kişi olması durumunda, işyerini idare etmek üzere bir mesul müdür görevlendirileceği, gerçek kişilerin de işyerine mesul müdür gö-revlendirebileceği, görevlendirilen mesul müdürün yetkili idareye bildirileceği,Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde, ruhsat başvurusu sırasında mesul müdürün adı, so-yadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik n...