İŞYERİ MESAFE ŞARTI, MARKETLERİN KAPLADIĞI ALANA GÖRE SINIFLARI

İŞYERİ AÇMA BAKIRKÖY BELEDİYESİ 3 MART 2010 ÇARŞAMBA

Soru

1- 18.12.2009 tarihinde Mustafakemalpaşa Belediyesince; "Playstation oyun salonu açılmak istenen işyerinin yakınında cami bulunmaktadır. Cami ile mesafesi 100 metreden kısadır. Cami ile olan mesafe değerlendirmeye alınacak mıdır?" şeklinde soru sorulmuştur.

Verilen cevabi yazınız; "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin yönetmeliğin İşyerlerinde aranacak genel şartlar başlıklı 5 inci maddesinin (h) bendinde; Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden meyhane, bar, kahvehane, kıraathane, elektronik oyun merkezi ile açıkta alkollü içki satılan işyerlerinin okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması öngörülmüş olup, aynı Yönetmeliğin 32 ve 34 üncü maddelerinde de bu uzaklığın en az yüz (100 ) metre olması gerektiği açıklanmıştır. Dolayısıyla alınacaktır." şeklindedir.

Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin (a) bendi: "Hükümet binaları, hapishane ve ıslah evleri; her türlü mabet, dini kurum ve kuruluşlar; sanat müesseseleri, maden ocakları, inşaat yerleri; patlayacı, parlayıcı, yanıcı ve benzeri tehlikeli maddeler üretilen, satılan ve depolanan yerler ile gaz dolum tesisleri yakınında" hükmü gereği içkili yerler bölgesine Belediye Meclislerince karar verilirken 30 uncu maddenin (a) bendi gereği 100 m altında bir mesafe belirlenemez mi?

2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik E-1 Sıhhi Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler C- Bakkal, Market, Şarküteri, Kuruyemişçi, Büfe, Manav, Kantin ve ekmek Bayileri başlığının 7- Hipermarket, grosmarket ve mega marketlerde giriş ve çıkış olmak üzere iki kapı, çocuk emzirme yeri ile satış alanının en az yarısı kadar olmak üzere otopark ve yeteri kadar depo alanı bulunacaktır. Maddesinin uygulanmasında marketleri hiper, gros ve mega olarak sınıflarken m² büyüklüklerini mi dikkate almalıyız? Cevabınız evet ise hangi m² ye kadar hipermarket, hangi m² ye kadar grosmarket ve hangi m² kadar megamarket olarak işyerlerini değerlendirmemiz gerekmektedir?

Nagihan APUHAN PEKTAŞ, Ruhsat ve Denetim Müdürü Bakırköy Belediyesi - Bakırköy / İSTANBUL

Cevap

1-Playstation oyun salonu açılmak istenen işyerinin yakınında cami bulunuyorsa cami ile mesafesi 100 metrenin altında olmaması Yönetmelik hükmü gereğidir. İçkili yerler bölgesine karar verilirken 30 uncu maddenin (a) bendinde belirtilen mesafenin altında bir mesafe belirlenmesi Yönetmeliğe aykırı olur. 2- Söz konusu mağazalara işyeri mevzuatımızda bir tanımlama getirilmemiştir. AVM merkezleri olarak da nitelenen hipermarket, megamarket ve grosmarket gibi mağazalar çok büyük ölçekli perakende alı...