TAPUSU MEVCUT OLAN DAVALI TAŞINMAZDA İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI DÜZENLENMESİ

İŞYERİ AÇMA 25 MART 2022 CUMA

Soru

Eşimin babası adına 1959 yılında Maliye Hazinesi tarafından 3573 sayılı Zeytincilik yasasına göre verilme tapuya kayıtlı tarla nitelikli taşınmazı bulunmaktadır. Taşınmaz Belediye sınırları içerisindedir. 1989 yılında Kadastro çalışmasında arazi mülkiyeti Maliye Hazinesi adına, kullanım hakkı tapu maliki adına tespit görmüş, taşınmaz arazi sahibi Kadastro mahkemesine arazisi adıma tapuludur diye dava açmış, dava henüz bitmedi. Arazi sahibinin 1994 yılında ölümü üzerine mirasçıları 1997 yılında araziyi mevsimlik Lokanta ve Kamp yeri olarak kiraya vermişler, kiracıda Belediyeden mevsimlik yani turizm mevsimi dönemi için Lokanta ve Kamp alanı kullanımı için işyeri ve çalışma ruhsatı almıştır. Kiracı kişi bu yeri daha sonra 3. bir kişiye devir etmiş, 3. kişide 2000 yılında Belediyeden mevsimlik Lokanta ve Kamp yeri olarak işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almıştır, bir süre çalıştırmış işleri iyi olmadığı için ruhsatı iptal ettirmeden faaliyetine son vermiştir.

Arazinin malikinin mirasçıları eski ruhsatın aynı iş kolu olan mevsimlik lokanta ve kamp yeri olarak kendi adlarına ruhsat almak için Belediye ye sözlü olarak başvurup bilgi aldıklarında Arazinin eski tapusu var, fakat şu an arazı davalı gözüküyor, davalı olan yere işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı vermiyoruz, 1997 ve 2000 yılında verilen ruhsat bizi bağlamaz; yönünde cevaplar vermektedirler.

Davalı diye taşınmazın tapulu maliklerine işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verilmemesi gibi bir engelleyici yasa ve yönetmelik mi vardır? Belediyenin arazi davalıdır diye tapu maliklerine işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı vermemesi ne derece doğrudur?

Seray YÖRÜK, Avukat - / ANTALYA

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6. maddesinde; yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamayacağı ve çalıştırılamayacağı, işyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemlerin bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmayacağını, işyeri aç...