HİZMET ALIMI YAPILAN BELEDİYE ŞİRKETİNE İŞÇİ ALIMI

BELEDİYE TEŞKİLATI VE PERSONEL İSTİHDAMI GÜNEYYURT BELEDİYESİ 10 TEMMUZ 2019 ÇARŞAMBA

Soru

"İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar " kapsamında Belediyemiz bünyesinde şirket kurulmuştur. Belediyemizde taşeron şirket üzerinde çalışan 9 kişi kanun kapsamında kurulan şirket bünyesinde çalışmaya başlamıştır.

İlgili Esasların, 5. maddesinin 2. fıkrasından "Doğrudan hizmet alım sözleşmesi kapsamında çalışan işçi sayısı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 24 üncü maddesine göre işçi statüsünde geçişe esas sözleşme kapsamında o iş için öngörülen işçi sayısını aşamaz. Ancak birinci fıkradaki oranın altında kalan idarelerin şirketleri; bu oranın aşılmaması kaydıyla, işten ayrılanların yerine ve iş artışının zorunlu olduğu durumlarda idarenin talebi üzerine yeni işçi alımı yapabilir. İdareler, belirlenen oranın aşılmaması kaydıyla personel çalıştırılmasına dayalı yeni hizmetlerini şirketlerine gördürebilir ve bu amaçla şirketler tarafından yeni işçi alımı yapılabilir." denilmektedir.

Sorumuz personel şirketinde ilave personel alımı amacıyla, madde de belirtilen "bu oranın aşılmaması kaydıyla, işten ayrılanların yerine ve iş artışının zorunlu olduğu durumlarda idarenin talebi üzerine yeni işçi alımı yapabilir." hususlar ile;

1- Belediyemiz bütçesine göre personel giderimiz %40 oranını aşmamaktadır.

2- Kanun kapsamında personel şirketinde çalışan 9 kişi çalışmaya devam etmekte, şirketten ayrılan bulunmamaktadır.

3- Zorunlu olduğu durumlar maddelerince; belediyemiz personel şirketine çalışan 9 kişiye ilave personel alımı yapabilir miyiz?

Halis ERDOĞAN, Fen İşleri Md. Vekili, Güneyyurt Belediyesi - Ermenek / KARAMAN

Cevap

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 24/12/2017 tarihli ve 30280 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli Kadrolarına veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 ve Geçici 24 üncü Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar da 01/01/2018 tarihli ve 30288 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış v...