EMLAK VERGİSİ İSTİSNASI

EMLAK VERGİSİ SANCAKTEPE 13 NİSAN 2022 ÇARŞAMBA

Soru

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 12 nci maddesinde Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsaların bu Kanun hükümlerine göre arazi vergisine tabi olduğu; 13 üncü maddesinde de arazi vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenlerin ödeyeceği hüküm altına alınmıştır.

4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun "Kamu kurum ve kuruluşlarının yükümlülükleri ve diğer hükümler" başlıklı 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasında " Hazineye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemleri ve bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler vergi, resim ve harçtan müstesnadır. Satışı yapılan taşınmaz mallar, satış tarihini takip eden yıldan itibaren beş yıl süre ile emlak vergisine tâbi tutulmaz." hükmü yer almaktadır.

Hazine adına kayıtlı taşınmaz üzerinde ev yaparak işgalci olarak bulunan kişilerin tapularını önce maliye hazinesinden Belediye başkanığı’na devredilerek beldiyenin de işgalci olan kişiye devretmesi sonucunda kanunda bahsedilen 5 yıllık muafiyetin uygulanıp uygulanamayacağıdır. Şayet muafiyet uygulanır ise sadece arsa için mi uygulanmalı üzerinde ki binaya vergi oluşturulmalı mı?

Not : Tapuda satış açıklaması …. kızı/oğlu adına 4706 sayılı kanun kapsamında belediye mallarının satışı olarak belirtilmiştir.

Arslan KARATAŞ, Birim Sorumlusu Sancaktepe - SANCAKTEPE / İSTANBUL

Cevap

4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 7’nci maddesinin 4’üncüfıkrasında; satışı yapılan taşınmaz malların satış tarihini takip eden yıldan itibaren 5yıl süre ile emlak vergisine tabi tutulmayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hüküm ile geçici emlak vergisi muafiyeti düzenlenmiş olup, muaflığın uygulanabilmesi için öncelikle taşınmazın Hazineye ait olması ve satışının yapılması gerekmektedir. Bu satış i...