AVUKATLIK HİZMETİ SATIN ALINMASI

BELEDİYE GİDERLERİ 14 KASIM 2022 PAZARTESİ

Soru

Merhabalar, Belediyede sözleşmeli personel olarak tek avukat çalışmaktadır. Belediye dışından danışmanlık hizmeti verilmesi amacı ile hizmet satın alma usulü ile aylık ödenmek üzere belli bir bedel üzerinden başka avukatlarla da sözleşme imzalanmıştır.

Sorum; sözleşme bedelinin ödenmesi hususu ile ilgili olarak ilgili hangi birim sorumlu olacaktır. Hukuk birimi sorumlu olacak ise Sayıştay denetiminde tek avukatın yeterli olacağı başka avukatların hizmet vermesi zarara yol açacağı kararı gelme ihtimali nedir. İdarenin kendi bünyesinde çalıştırdığı avukat var iken başka dışarıdan avukatlarla sözleşme imzalaması kamu zararına yol açtığına dair kararların bulunduğu görülmüştür. Bu sebeple eğer zarara sebebiyet verecek ise doğrudan gerçekleştirme görevlisi ile harcama yetkilisinin sorumluluğu doğmaz mı?

Melis BAŞARAN, - /

Cevap

Anayasanın 128. maddesinde; Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevlerin, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görüleceği,Memurların ve diğer kamu görevlilerinin niteliklerinin, atanmalarının, görev ve yetkilerinin, hakları ve yükümlülüklerinin, aylık ve ödeneklerinin ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceği,5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. madd...