BELEDİYE MECLİSİNDE MEMURLARIN BİLGİ VERMESİ

BELEDİYE MECLİSİ ŞEREFLİKOÇHİSAR BELEDİYESİ 4 EKİM 2006 ÇARŞAMBA

Soru

5393 sayılı Belediye Kanununun 20. maddesinin (f) fıkrası gereğince belediye meclisinde fiilen bulunmaktayım. Kadro görevim gereği bazı gündem maddelerinin görüşülmesi esnasında meclis kararlarının daha sağlıklı alınabilmesi için meclis üyelerini bilgilendirmek amacıyla tutanaklara geçmemek kaydı ile meclis başkanının izniyle konuyu izah ederek açıklık getirmekteyim. Fakat muhalif üyelerden bir kısmı meclis başkanına bu konuda yanlış yaptığını burasının belediye meclisi olduğunu sadece seçilmiş meclis üyelerinin konuşabileceğini söyleyerek tepki gösterdiler ve yapılanın demokrasiye uygun olmadığını beyan ederek, bu konuda meclis başkanına yazılı cevaplaması kaydıyla soru önergesi verdiler. Gündemdeki imarla alakalı konularda alt komisyonun raporu olmasına rağmen İmar İşleri Müdürü veya görevlendirdiği personelin mecliste konuyu izah etmesine hiçbir tepki olmamaktadır.

5393 sayılı Belediye Yasasının 26. maddesi kısmen bu duruma ışık tutmakla beraber belediye meclis toplantısında gündem konusunda ikinci şahısların meclis başkanının izni ile görüş belirtmesinin uygun olacağı veya uygun olmayacağı hakkında net açıklayıcı bilgi olmadığından belediye meclis toplantısında gündem maddeleri görüşülürken bazı açıklama getirecek konularda meclis başkanının iyi niyetle yaptırmış olduğu açıklamaların doğru olup olmadığının tarafımıza görüş olarak açıklarsanız sanırım bizim durumumuzda olan bir çok belediye başkan ve çalışanlarına ışık tutmuş olacaksınız.

Eşref PEKMEZCİ, Yazı İşleri Müdürü ŞEREFLİKOÇHİSAR BELEDİYESİ - ŞEREFLİKOÇHİSAR / ANKARA

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 19. maddesinde; meclis başkanının, meclis çalışmalarında düzeni sağlamakla yükümlü olduğu, 26. maddesinde; meclis üyelerinin, meclis başkanlığına önerge vererek belediye işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabileceği, sorunun, belediye başkanı veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılacağı hükmü bulunmaktadır. Bu bağlamda, meclis başkanının izniyle her zaman meclis üyelerine bilgi verebileceği düşünülmektedir.