MECLİS TOPLANTISI GÖRÜNTÜLERİNİN MECLİS ÜYELERİNE VERİLMESİ, MECLİS TOPLANTILARININ KAPALI OLARAK YAPILMASI, BELEDİYEDE DANIŞMAN ÇALIŞTIRILMASI

BELEDİYE MECLİSİ MUDURNU BELEDİYESİ 10 OCAK 2011 PAZARTESİ

Soru

1-5393 sayılı Belediye Kanununun 22 nci maddesi ile Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 10. ve 16. maddesinde belirtilen “Meclis görüşmeleri kâtip üyeler veya divanın sorumluluğundaki görevlilerce tutanağa geçirilir ve başkanlık divanı tarafından imzalanır. Toplantılar, meclisin kararıyla sesli veya görüntülü cihazlarla kaydedilir’’ denilmektedir. Tutanaklar daha sonra meclis üyelerine dağıtılmaktadır. Belediye meclisimizde bu maddeye istinaden meclis toplantı ve birleşimlerini görüntülü olarak kameraya almaktadır. Bu görüntülerin CD ortamındaki kayıtlarını meclis üyelerimiz talep etmektedirler. Görüntü çekimleriyle ilgili yasada madde olmadığından belediye başkanının oluru veya meclis üyelerinin salt çoğunluk kararıyla görüntüler meclis üyelerine verilebilir mi? Verilip/ verilmemesi ile ilgili ileriki sürelerde sıkıntılarla karşılaşılabilinir mi?

2- Belediye Kanununun 20. maddesi 5. fıkrasında bahsedilen “Meclis toplantıları açıktır. Meclis Başkanının veya üyelerinin herhangi birinin gerekçeli önerisi üzerine, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kapalı oturum yapılmasına karar verilebilir’’ denilmektedir. Bu maddeye göre meclisimiz halka açık toplantıdan kapalı toplantıya geçmiştir. İzlemeye gelen vatandaşlar dışarıya çıkartılmışlardır. Meclis üyeleri toplantının veya birleşimim bütün gündem maddelerinin hepsi için aynı gün kapalı oturum önergesi verebilirler mi? Bütün gündem maddeleri kapalı olarak görüşülür mü?

3- Belediyemizde uzman ve danışman bir personel bulunmadığından, Avrupa ve Dünya Bankaları hibe programlarından faydalanabilmek amacı ile proje üretmek, hazırlanan projelerin takibini yapmak, Ankara’daki Bakanlık ve Resmi kurumlardaki işlerimizi takip edebilecek, danışman çalıştırılmasını hizmet alımı yoluyla veya meclisten karar alma yoluyla danışman bir kişi ile sözleşme yaparak çalıştırabilir miyiz ve hizmet alım bedelini belediye bütçesinden ödeyebilir miyiz?

Yılmaz AKÇADAĞ, Başkan Yardımcısı Mudurnu Belediyesi - Mudurnu / BOLU

Cevap

1-5393 sayılı Belediye Kanununun “Meclis toplantısı” başlıklı 20. maddesi, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin “Tutanak düzenlenmesi ve kararların yazılması” başlıklı 16. maddesi gereğince, toplantıların meclisin kararıyla sesli veya görüntülü cihazlarla da kaydedilebileceği hükme bağlanmıştır. 5393 sayılı Kanunun 22. maddesi ve Yönetmeliğin 16. maddesinde, kararların, bir sonraki toplantıda üyelere dağıtılacağı ve ayrıca, kararların aslının bir dosyada muhafaza edileceği hükme bağlanmış olu...