BELEDİYE İŞLETME GİDERLERİ VE VERGİLERİ

BÜTÇE VE MUHASEBE TEFENNİ BELEDİYESİ 22 EYLÜL 2005 PERŞEMBE

Soru

Biz Belediyelerde çalışanlara vermiş oldugunuz ışık tutuçu cevaplardan dolayı teşekkür eder çalışma-larınızda başarılar dilerim.

5400 nüfuslu bir belediye olmamıza ragmen Akarya-kıt,Kömür,Barutlusu Park,Barutlusu Tesis ve Fırın ol-mak üzere 5 adet işletmemiz bulunmaktadır.Büğüne ka-dar işletmelerimiz serbest muhasebeci tarafından tutulmuştur.İşletmelerimiz Kurumlar verğisine tabi olması nedeniyle giderleri KDV düşülerek işlenmekte idi yani Belediye giderlerin işlenmesinin tam tersi.

2006 yılı içerisinde işletmelerimizde Belediye Bütçesinin içerisinde çalışacağından dolayı bu tür giderlerin ne şekilde tahakkuk ettirilecegi ve kurumlar,geçici ve peşin vergilerin nasıl hangi kalemler-den oluşacagı tarafıma bilğilendirilmesini sayğılarımla arz ederim.

Cemil YAMACI, Hesap İşl.Müd. Tefenni Belediyesi - TEFENNİ / BURDUR

Cevap

Bahsettiğiniz işletmeler iktisadi faaliyet yapan işletmelerdir ve bu nedenle Kurumlar vergisi mükellefi olması doğaldır. KDV mükellefiyeti de zaten vardır. 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereğince bu işletmeleri belediye bütçesi içerisine almanız gerekmektedir. Bu husus, söz konusu işletmelerin vergi mükellefiyetleri açısından durumlarında bir değişiklik meydana getirmeyecektir. Tüm iktisadi faaliyetleri tek işletme adı altında da toplayabilmeniz ...