BİRLİKLERDE GÖREVLİ PERSONELİN SORUMLULUĞU VE MALİ HAKLARI

BÜTÇE VE MUHASEBE KADİRLİ ASLANTAŞ SULAMA BİRLİĞİ 15 EYLÜL 2009 SALI

Soru

1- Aslantaş Sulama Birliğine 2009 Temmuz ayı içerisinde ek görev ile görevlendirildim. Geçmiş yıllar muhasebe kayıtlarını KBS girişi yapacak olmam nedeni ile 2006 yılından itibaren girdim. Eski kayıtların düzensiz olması, bazı evrakların adli makamlarda olması ve tahakkuk esaslı bütçe ve muhasebe standartlarına uygun olmaması nedeni ile net bir mizan sonucu alınamamasına rağmen girişleri cezai yaptırım uygulanmaması amacı ile girdim. Girişler yapılırken yüklü miktarda kişi borcu çıkarken bazı dönemlerde ödenek üstü harcamalar olduğunu gördüm. Geçmiş dönem başkanlık yapan kişi ve sayman şu anda cezaevinde ve tutuklu olarak yargılanmakta. İçişleri Bakanlığından müfettiş inceleme yaparak gerekli raporu tutmuştur. Ancak benim bu kayıtlar üzerinde sorumluluğumun kalmaması için nasıl bir yol izlemeliyim. Rapor tutarak başkanlığa göndersem ve gerekli işlemlerin yapılması yönünde sorumluluğu yönetime devretsem olur mu? Kişilerin yargılanıyor olması ve cezaevinde olması biraz konuyu zorlaştırıyor. Dışarıda olsa bir tebliğ ile duyurma şansımız vardı.

2- İkinci sorum da mali haklarım hakkında. Ben ek görev ile çalıştığım bu yerde ne gibi mali haklardan yararlanabilirim? Ek görev ücretinin yanında ikramiye alma veya iş sözleşmesinin bitiminde tazminat alma şansım var mı? Genelde tam zamanlı çalışamadığım için düşük bir ücret talep ettim.

İmran ÇUKADAR, Muhasebeci KADİRLİ ASLANTAŞ SULAMA BİRLİĞİ - KADİRLİ / OSMANİYE

Cevap

1- Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 451. maddesinin 1.fıkrasında; muhasebe yetkilileri arasındaki devir işlemleri ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Burada belirtildiği üzere; muhasebe yetkilileri, görevlerinden her ne suretle ayrılırsa ayrılsın, yerine asil veya vekil olarak gelen ya da bırakılan memura yönetim dönemine ait hesaplar ile kendisinden önceki muhasebe yetkilisinden aldığı hesaplara ait devri, bu maddede belirtilen hükümler doğrultusunda vermek zorundadır.Aynı maddeni...