VEKALET VE VEKALET AYLIĞI

MEMUR ATAMA VE NAKİL İŞLEMLERİ AKÇALAR BELEDİYESİ 23 OCAK 2007 SALI

Soru

Belediyemiz Norm Kadro Standartları Cetvelinde D1 grubunda olduğundan, 13 memur kadrosu ihdas edilmiştir. İhdas edilen bu kadrolardan iki tanesi boş olarak ihdas edilen Yazı İşleri ve Hesap İşleri Müdürlüğü kadrolarıdır.

1-1992 yılında meslek lisesi mezunu olarak zabıta memurluğu kadrosuna, 1998 yılında başkatiplik kadrosuna asaleten atanan, 2003 yılında da 2 yıllık yüksek okulu (iktisadi ve idari programlar bölümü) bitiren ve şu anda 3. kadro derecesinde bulunan başkatibin; boş olan yazı işleri müdürlüğü kadrosuna vekalet edip, edemeyeceği? Vekalet edebilirse vekalet ettiği kadronun zam ve tazminatını alıp, alamayacağı?

2-1992 yılında meslek lisesi mezunu olarak, muhasebeci kadrosuna atanan, 2002 yılında da 2 yıllık yüksek okulu (iktisadi ve idari programlar bölümü) bitiren ve şu anda 3. kadro derecesinde bulunan muhasebecinin; boş olan hesap işleri müdürlüğüne vekalet edip edemeyeceği? Vekalet edebilirse vekalet ücreti alıp, alamayacağı ve vekalet ettiği kadronun zam ve tazminatlarından yararlanıp, yararlanamayacağı? Vekalet etmediğimiz takdirde, yazı işleri ve hesap işleri müdürlüğünü aynı memurların görevlendirilmesi ile mi yürütüleceği, bu durumda nasıl bir ücret ödeneceği?

Hususlarında tereddüde düşüldüğünden, Valilikten görüş istenilmiştir. Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğünden verilen görüşte; Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 14. maddesi gereğince, öğrenim durumu itibari ile, asılda aranan şartları taşımadığımızdan, vekalet edemeyeceğimiz, yan ödeme ve tazminatlardan faydalanamayacağımız belirtilmiştir. Ancak, aynı Yönetmeliğin Geçici 1. maddesinde ihtiyaç duyulan hallerde bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelden, 18.04.1999 tarihinde görevde bulunanlar için, bu Yönetmelikte öngörülen öğrenim düzeyinin bir alt öğrenim düzeyi esas alınabileceği, Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği 18.04.1999 tarihi itibari ile görevde bulunanlardan 2 yıllık yüksek öğrenim görmüş olanların, 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilecekleri hükme bağlanmıştır. Valilik tarafından verilen görüşte Geçici 1. madde hiç dikkate alınmamıştır. Valilik görüşü ile Derginizde yayınlanan bu konudaki benzer görüşler birbirine ters düşmektedir. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte görevli olduğumuz için; bizim öğrenim durumumuz, Yönetmeliğin Geçici 1. maddesine göre 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş gibi kabul edilmesi gerekmez mi? Eğer kabul edilmez ise, hangi sebepten dolayı kabul edilemiyor. Belediye Başkanı, bizleri bu müdürlük kadrolarını yürütmek üzere, ücretsiz olarak görevlendirebilir mi? Memurların bu müdürlük görevlerini kabul etmeme gibi bir hakkı var mıdır?

Gürdal KOYUNCU, MUHASEBECİ AKÇALAR BELEDİYESİ - SEYDİŞEHİR / KONYA

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesinde, bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekaletin asıl olduğu, bu Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabileceği belirtilmiş, aynı Kanunun 175 inci maddesinde ise, bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derec...