KESİN HESAPTAN SONRA FİYAT FARKI TALEBİ

İHALE İŞLEMLERİ ADIYAMAN BELEDİYESİ 14 OCAK 2009 ÇARŞAMBA

Soru

Yapım işi ihalesinde, kabulü yapılıp son hakedişi düzenledikten 5-6 ay sonra, yüklenici fiyat farkı istediğine dair bir dilekçe ile belediyemize başvurdu.

Sözleşmenin ilgili maddesi: “15.2. Yükleniciye fiyat farkı verilmeyecektir. Ancak, mücbir sebepler veya idarenin kusuru sonucu işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması halinde, 24.12.2002 tarih ve 5039 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Yapım İşlerine İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esasların 12 inci maddesi uyarınca fiyat farkı ödenir. Bu durumda, fiyat farkı hesaplanırken temel indeks ve güncel indeks olarak Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından yayımlanan (1994=100) bazlı Tablo-2: Toptan Eşya Fiyatları İndeks Sayıları Tablosunun “Genel” satırındaki sayı esas alınır” şeklinde düzenlenmiştir.

Bu işte yükleniciye 1 ay süre uzatımı verilmiştir. Kabul ve ödeme evrakı düzenlenmesinden 5-6 ay sonra bu dilekçe üzerine yükleniciye yeni bir ödeme yapma zorunluluğumuz doğar mı?

Süleyman ALDEMİR, İnşaat Mühendisi ADIYAMAN BELEDİYESİ - MERKEZ / ADIYAMAN

Cevap

İhale dokümanında “fiyat farkı” verilmeyeceğinde dair hüküm bulunduğuna göre, fiyat farkı verilmemesi gerekir. Ancak, verdiğiniz 1 aylık süre uzatımı mücbir sebep veya idarenin kusurundan kaynaklanan bir durum üzerine verilmişse, sözleşmenin ilgili bölümünde bahsedildiği şekilde ve yalnızca bu 1 aylık süre için fiyat farkı ödenmeli idi.Sorunuzda işin geçici kabulü yapılıp kesin hesabı çıkarıldıktan 5-6 ay sonra fiyat farkı talep edildiğinden bahsetmektesiniz; bu durumda, yüklenicinin fiyat farkı...