TEKNİKERLİK UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR İL ÖZEL İDARESİ 1 ŞUBAT 2009 PAZAR

Soru

İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. maddesinde; unvan değişikliğine tabi kadrolar arasında tekniker kadrosu da sayılmış olup, söz konusu yönetmelikteki teknikerlik bütün teknikerleri kapsar mı?

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin (V) sayılı listesinde teknik personel kadro unvanlarında teknikerliği saymış ama itfaiye teknikerliği olarak ayrıca belirtilmemiş. Bu tekniker ifadesi itfaiye teknikeri veya elektrik teknikerliğini de kapsar mı?

Belediye itfaiye müdürlüğünde çalışmakta olan 2 yıllık itfaiyecilik ve yangın güvenliği meslek yüksek okulu mezunu olan itfaiye eri unvan değişikliği sınavı ile tekniker olabilir mi? Unvan değişikliği sınavını belediye kendisi mi açacak?

Aynı sorun il özel idaresinde elektrik teknisyeni olan 2 yıllık elektrik teknikeri için de geçerli. Sınavı özel idareler kendisi mi açacak? Kuruma başvurduğumuzda sınavı bakanlığın yapacağından bahsetmektedirler.

Mustafa DEMİR, V.H.K.İ. İL ÖZEL İDARESİ - Merkez / BURDUR

Cevap

3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinde; lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "tekniker" unvanı verileceği ve bu unvanların, eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılacağı hüküm altına alınmıştır. İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esasl...