KOMİSYONLARA ÜYE SEÇİMİ

BELEDİYE MECLİSİ NUSAYBİN BELEDİYESİ 4 MAYIS 2009 PAZARTESİ

Soru

Belediye Kanunu'nun 19'uncu maddesinde belirtilen Başkanlık Divanı, 25'inci maddesinde belirtilen Denetim Komisyonu ile 33'üncü maddesinde belirtilen Encümen üye seçiminin gizli oylama şeklinde yapılacağı açıklanmış bulunmaktadır.

Belediye Kanunu'nun 24'üncü maddesi gereğince, ihtisas komisyonları olarak İmar Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu Nüfusu 10.000'in üzerindeki belediyelerde kurulması zorunlu bulunmaktadır. Belediyenin diğer ihtiyaçları doğrultusunda ihtisas komisyonları olan Trafik Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Kültür ve Sanat Komisyonu, Tüketici Hakem Üye seçimleri ile Belediyemizin Üyesi bulunduğu Tarihi Kentler Birliği, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği ile Kent Konseyine üye seçimleri ne şekilde yapılacağı belirtilmemiştir. Bu nedenle iş ve işlemlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için söz konusu ihtisas komisyonlarına ne şekilde seçim yapılacağının belirtilmesini arz ederim.

Fahrettin AKTAŞ, Yazı İşleri Müdürü NUSAYBİN BELEDİYESİ - Nusaybin / MARDİN

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 24,32,48-49 uncu maddeleri birlikte değerlendirildiğinde; İhtisas Komisyonlarının hangi alanlarda oluşturulacağı belli olup; Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 6 ve 21 inci maddelerinde de komisyon üyeliklerine seçimlerin ne şekilde yapılacağı açıkça belirtilmiştir. Diğer taraftan, sorunuzda belirtilen " Tüketici Hakem Komisyonu, Tarihi Kentler Birliği, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği ile Kent Konseyi vb) yerlere üye seçimleri için de, ilgili kuruluşları...