MECLİS ÜYESİNİN İSTİFASI NEDENİYLE YERİNE YEDEK ÜYE ÇAĞRILMASI USULÜ

BELEDİYE MECLİSİ NUH BELEDİYESİ 8 TEMMUZ 2005 CUMA

Soru

Soracağım soruyu daha önce sormama rağmen bugüne kadar cevap verilmedi ama bu hususta halen sıkıntımız devam etmektedir. Acilen cevap vermenizi ümit eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Belediyemiz meclis üyesi kendi isteği üzere 27.05.2005 tarihli dilekçesi ile istifa ettiğini başkanlığımıza sunmuştur. Belediye Başkanımız Meclisin Haziran toplantısında 5272 sayılı yasanın 29. maddesi gereğince Meclisin bilgilerine sunmuştur.

Meclis üyesinin istifa dilekçesini ekleyerek bir üst yazı ile İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına yedek üyenin görevlendirilmesi talebinde bulunmuştur.

Ancak Seçim Müdürü dilekçemizi kayda bile almadan Mecxlis kararı alınacak , 10 gün askıda kaldığına dair tutanakla birlikte başvuracaksınız diye ısrar etmektedir.

Bu hususta uygulama nasıl olmalıdır. Saygılarımla.

H. Hüseyin ÖNER, Yazı İşleri Müdürü Nuh Belediyesi - Sinanpaşa / AFYONKARAHİSAR

Cevap

5272 sayılı Belediye Kanunu’nun “meclis üyeliğini sona erdiren nedenler” başlıklı 29. maddesinin birinci fıkrasında; “Meclis üyeliği, ölüm ve istifa durumunda kendiliğinden sona erer. Meclis üyeliğinden istifa dilekçesi belediye başkanlığına verilir ve başkan tarafından meclisin bilgisine sunulur.” Denilmiştir. Böylelikle meclis üyeliğinin istifa durumunda kendililiğinden sona ereceği ve istifanın meclisin bilgisine sunulacağı hükme bağlanmıştır. Yani Meclisin istifaya kabul veya ret mahiyetinde...