MİLLİ EMLAK MÜDÜRLÜĞÜNCE ECRİMİSİL ALINMASI

TAHAKKUK VE TAHSİLAT İŞLEMLERİ ŞANLIURFA BELEDİYESİ 28 MAYIS 2009 PERŞEMBE

Soru

Milli Emlak Müdürlüğüne ait olup, belediyeye hizmet alanı olarak tahsis edilen taşınmaz üzerinde belediyece daha sonradan geçici ruhsatla iş yeri yapılmış ve belediye bunu ihale yoluyla kiraya vermiştir. Ancak Milli Emlak Müdürlüğünün talebi üzerine kira bedellerinin kendisine ödenmesi istenmiştir. Gerekçe ise, tahsis amacı dışında kullanım olarak gösterilmiştir. İki yıldır ihaleyi kazanan şahıslar artık kira bedelini Milli Emlak Müdürlüğüne yatırmaktadırlar. Oysa taşınmaz üzerindeki üst yapı belediyeye aittir. Bu nedenle belediyenin herhangi bir bedel talebi olabilir mi? Ya da üst yapı nedeni ile bir kullanım bedeli talebi olması mümkün mü?

Ahmet DİCLE, Memur ŞANLIURFA BELEDİYESİ - Merkez / ŞANLIURFA

Cevap

Milli Emlak Müdürlüğünce belediye hizmet alanı olarak tahsis edilen yerin amacına uygun olarak kullanılmayıp, amacı dışına çıkılarak üçüncü kişilere kiraya vermiş olmanız nedeniyle; her ne kadar gayrimenkulün üzerindeki yapı belediyeye ait olsa da, Milli Emlak Müdürlüğünün ecrimisil alması yasal bir uygulamadır. Ayrıca, üst yapının kullanımı nedeniyle kiracıdan, her hangi bir hak iddia etmenizin de mümkün olmadığı düşünülmektedir.