İŞÇİ ÜCRETİNİN MECLİS KARARI İLE DÜŞÜRÜLMESİ

MÜTEFERRİK TUFANBEYLİ BELEDİYESİ 4 HAZİRAN 2009 PERŞEMBE

Soru

1999 yılından beri belediyede muhasebeci olarak çalışmaktayım. Belediyemizde sendika mevcut ve bende sendikalıyım. Yeni seçilen belediye başkanımız Mayıs ayı meclis toplantısında 63,66 TL olan günlük yevmiyemin 31,83 TL indirilmesi yönünde karar aldı.

1- Belediye meclisinin görev ve yetkileri arasında çalışanın ücretini belirleme bulunmadığı halde böyle bir karar alınabilir mi?

2- 4857 sayılı Yasanın 62. maddesi "Her ne suretle olursa olsun çalışanın ücretinde eksiltme yapılamaz "dendiği halde belediye başkanımızın yaptığı uygulama doğru mudur? Benim nasıl bir yol izlemem gerekir?

Enver BİLGE, MUHASEBECİ TUFANBEYLİ BELEDİYESİ - TUFANBEYLİ / ADANA

Cevap

Anayasanın 128. maddesinde; Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görüleceği,657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinde; mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenlerin...