ÖZÜRLÜ İŞÇİ ÇALIŞTIRILMASI

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR BEYKONAK 22 MAYIS 2006 PAZARTESİ

Soru

1-Belediyelerde özürlü işçi çalıştırmak için özürlülük oranının yüzde kaçı geçmesi gerekiyor?

2- Şu anda kurumumuzda çalışan 1 geçici işçi çalışma gücünün yüzde 40' ını kaybettiğine dair sağlık raporu getirmiştir. Bu personeli özürlü sınıfına tabi tutabilir miyiz? Eğer özürlü sınıfına tabi tutabilirsek hangi kanuna göre hangi yolları izlememiz gerekir.

3- Doğuştan sağır ve dilsiz olan ve çalışma iş gücünün yüzde 50' sini kaybetmiş olan bir kişi 2002 yılında işe alınırken normal işçi gibi işlemleri yapılmış fakat bütün kesintileri özürlü olarak devam etmiştir. Bu personel için başka herhangi bir işlem yapmamız gerekir mi? İşlem yapmamız gerekirse ne gibi işlem yapmalıyız?

4- İşgücünün yüzde 20’ sini kaybettiğine ilişkin raporla normal işçi statüsünde işe alınan bir işçinin 8 yıl sonra özürlülük oranı yüzde 40' a yükselmiştir. Bu işçi için ne gibi işlem yapmamız gerekir?

Bilal AK, Yazı İşleri Müdürü BEYKONAK - KUMLUCA / ANTALYA

Cevap

1- Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 3. maddesinde; özürlünün: bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerindeki engelleri nedeniyle çalışma gücünün en az yüzde 40’ ın dan yoksun olduğu sağlık kurulu raporuyla belgelenenleri ifade ettiği belirtilmiştir. 2- 4857 sayılı İş Kanununun 30. maddesinde işverenlerin çalıştırmakla yükümlü oldukları (özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru) işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile sağlayacakları, Özürlü, Esk...