ŞİRKETLERDE 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNU UYGULAMASI

BÜTÇE VE MUHASEBE HAVZA BELEDİYESİ 7 ARALIK 2009 PAZARTESİ

Soru

Belediyenin % 82 hissesi olduğu 240 ortaklı A.Ş. mevcuttur. Şirketin sermayesinin yarıdan fazlası belediyeye ait olduğundan 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi olup, Kanun kapsamı içindedir.

4734 sayılı Kanun’un 62. maddesinin (ı) bendinde “Bu Kanunun 21 ve 22 nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin % 10’unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşamaz.” denmekte olup bu doğrultuda şirketin bütçe yapma zorunluluğu var mıdır? Bütçe yapılması gerekirse hangi usul ve esaslar dahilinde olmalıdır.

Hüdai BALTACI, Şirket Md. Havza Belediyesi - Havza / SAMSUN

Cevap

Mevzuatımızda şirketlerin bütçe düzenlemelerinin yapılması gerektiği konusunda bir zorunluluk bulunmamaktadır. Kamu İhale Kanununa tabi idarelerin kurdukları şirketlerin Kanunun 62/ı maddesindeki düzenlemeyi nasıl uygulayacakları konusunda Kamu İhale Genel Tebliğinde de herhangi bir açıklamada bulunulmamıştır. Kamu İhale Genel Tebliğinin 21.1.1.1. maddesinde de açıklandığı üzere bu düzenleme ile Kanun kapsamındaki kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine...