MUHASEBE YETKİLİLERİNCE YAPILACAK MADDİ HATA KONTROLÜ

BÜTÇE VE MUHASEBE SEYDİŞEHİR BELEDİYESİ 10 OCAK 2010 PAZAR

Soru

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 61. maddesinde belirtilen muhasebe yetkililerinin ödeme aşamasında yapacağı kontroller arasında yer alan “maddi hata” dan, ödeme emri belgesi üzerinde kastedilen durumun açıklanması hususunda gereğini arz ederim.

Örneğin; Ödeme belgesi üzerinde yapılacak herhangi bir tevkifatın yapılmaması veya Damga Vergisini eksik hesap edilmesi maddi hata ise yasal olmayan herhangi bir ödeme de maddi hata mıdır? Bu tür ödemelerde gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisi ile beraber muhasebe yetkilisi de sorumlu mudur?

Necdet UÇAR, Muhasebeci Seydişehir Belediyesi - Seydişehir / KONYA

Cevap

Muhasebe yetkilileri ödeme aşamasında, ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde 5018 sayılı Kanunun 61’inci maddesinde sayılan kontrolleri yapmakla yükümlüdür. Bu kontroller arasında “maddi hata bulunup bulunmadığının kontrolü” de bulunmaktadır. Muhasebe Yetkililerinin Eğitimi, Sertifika Verilmesi ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 29’uncu maddesinde maddi hata sorumluluğu “…bir mali işlemin muhasebeleştirilmesine dayanak teşkil eden karar, onay, sözleşme, hakediş raporu, bord...