KESİN HESABIN ONAYLANMASI VE İÇ DENETİM TARAFINDAN YAPILACAK İNCELEME, KDV TEVKİFATI

BÜTÇE VE MUHASEBE YÜREĞİR BELEDİYESİ 7 MAYIS 2010 CUMA

Soru

1-Belediye meclis kararı ile 2008 yılı yönetim dönemi hesabında yer alan belediyemiz mal ve hizmet alım giderleri onaylanmamış olup, bu giderlerin iç denetim birimince denetiminin yapılması ve rapor hazırlanması istenmiştir. İç denetim birimi mali ve teknik konularla ilgili iki ayrı komisyon kurarak inceleme ve tespitler yapılmıştır. İnceleme neticesinde raporlar düzenlenerek başkanlık makamına sunulmuş ve raporun sonuç bölümünde ise, piyasa fiyat araştırmaları sonucunda fiyat ve ölçüm farkları tespit edilen ve fazla ödeme yapılan firmalar aleyhine yargı mercilerine başvurması ve fazla ödemelerin ilgililerden geri alınması hususları belirtilmiştir.

Söz konusu iç denetim raporları içeriklerinde firmalara yapılan ödemeler bulunduğundan, mali hizmetler müdürlüğüne gereğinin yapılması için tevdi edilmiştir. Raporda adı geçen firmalara öncelikle fazla ödemelerin belediyeye iadesi konusunda uyarı yazıları gönderilmiştir. Ancak firmaların hiç birisi uzlaşmayı kabul etmemiştir. Raporda firmalar aleyhine dava açılması gerektiği belirtildiğinden, iç denetim biriminin hazırladığı raporun mali hizmetler müdürlüğü ve idaremiz açısından ne ölçüde bağlayıcı olduğu, iç denetim raporunu uygulamadığım takdirde sorumluluğum ne olur? İç denetim raporuna göre dava açmak zorunda mıyım?

2-Belediyemiz tarafından hizmet alımları yapılarak çeşitli firmalara ihale edilmiştir. Bu ihalelere ait düzenlenen hakediş tahakkuklarında yapılan KDV tevkifatı oranları yorumlanırken görüş ayrılığı yaşanmaktadır. Bu hizmet alımlarından; belediyemiz fen İşleri müdürlüğüne bağlı yol ünitesinde eleman çalıştırılması, belediyemiz meslek edindirme ünitelerinde eleman çalıştırılması (öğretmen, büro işçisi, hizmetli, şoför vs), belediyemiz atölye ünitesinde araç tamir, bakım ve onarımında eleman çalıştırılması, belediye hizmet binası ve bahçe temizliği ile taziye hizmetlerinde eleman çalıştırılması, belediyemiz park ve bahçeler müdürlüğü bünyesinde park ve bahçe temizliğinde eleman çalıştırılması, belediyemiz güvenlik hizmetlerinde eleman çalıştırılması, belediyemiz temizlik işleri müdürlüğü bünyesinde temizlik işlerinde eleman çalıştırılması ile ilgili olarak her hangi bir hataya sebebiyet vermemek amacıyla bu işlere karşılık gelen tevkifat kesintisi oranları hakkında ve ayrıca belediyelerin KDV mükellefi olup olmadığı konusunda bizleri aydınlatır mısınız?

Meral ÇETİN, Mali Hizmetler Müdürü YÜREĞİR BELEDİYESİ - YÜREĞİR / ADANA

Cevap

1-Sorunuzda bahsettiğiniz ‘Yönetim Hesabı’ ndan ‘Kesin Kesabı’ kastediyor olmalısınız. Eğer öyleyse, belediye meclisinin kesin hesabı onaylamaması söz konusu olamaz. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 40’ıncı maddesinde, “Kesin hesabın görüşülmesi ve kesinleşmesinde, bütçeye ilişkin hükümler uygulanır”, 40/3’üncü maddesinde ise, “Kesin hesap meclisçe görüşülerek kabul edilir. Ancak kabul edilmeyen hususlar gerekçeleri belirtilmek suretiyle karara bağlanır. Konusu suç teşkil eden h...