KARAYOLU KENARINDAKİ İÇKİLİ İŞYERİ AÇILMASI

İŞYERİ AÇMA İLÇE ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ 8 HAZİRAN 2010 SALI

Soru

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 30/b maddesinde; otoyolları ve karayollarının her iki tarafında sınır çizgisine 200 metre mesafede içkili yer açılamayacağı şartı aranmaktadır. Karayolları Bölge Müdürlüğünün yazılarında 2918 sayılı Kanunun 7. ve 17. maddesi gereği bakım ağlarının (Devlet Karayolları) dışındaki yollarla ilgili bakım ve onarımından sorumlu kurumlardan (Yol Ulaşım Müdürlüğü)izin alınması gerektiği bildirilmiştir. İl Genel Meclisince Yönetmeliğin 30, 32 ve 34.maddelerinde belirtilen kriterlere uygun olması halinde ilin her yeri içkili yer bölgesi tespit edilmiştir. Dolayısıyla mesafe ölçümü ruhsat veren kurumca yapılmaktadır.

Bu durumda turizm alanında bulunan köy yolları yakınında içkili yer açılması için mesafe şartı yol sınır çizgisine kaç metre olması gerektiğinin bildirilmesini arz ederim.

Sadike SIRSAT, Muhasebeci İlçe Özel İdare Müdürlüğü - Ortaca / MUĞLA

Cevap

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre trafik ve araç tekniğine ait görüş bildirmek, karayolu güvenliğini ilgilendiren konulardaki projeleri incelemek ve onaylamak, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkileri arasındadır. Aynı Kanun’un 17’nci maddesine göre karayollarında her iki taraftan sınır çizgisine elli metre mesafe içinde bağlantıyı sağlayacak geçiş yolları yönünden; akaryakıt, servis, dolum ve muayene istasyonları, umuma açık...