BELEDİYENİN YAPIM VE BAKIMINDAN SORUMLU OLDUĞU KARA YOLLARI KENARINDAKİ YAPI VE TESİSLERE GEÇİŞ YOLU İZİN BELGESİ DÜZENLENMESİ

İŞYERİ AÇMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 13 MAYIS 2015 ÇARŞAMBA

Soru

Muğla Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan karayollarında taşınmaz sahiplerince talep edilen geçiş yolu izin belgesi “Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik “ hükümleri gereği ve Karayolları Genel Müdürlüğü 2 Bölge Müdürlüğünün uygun görüşü doğrultusunda belediyemizce düzenlenmektedir. Ancak söz konusu yönetmelik ile Belediye sınırları içinde yer alan ve geçiş yolları yönünden devlet ve il yolu dışındaki yollara (belediye yolları) bağlantı yapmak isteyen tesislere yönelik uygulama bu Yönetmelikte tanımlanmamıştır.

Yönetmelikte Belediye sorumluluğunda bulunan yollardan bahsedilmemektedir. Belediye yollarından cephe alan imar planlarında tanımlanmış ve yapılaşması da tamamlanmış her türlü yapı ve tesislerin, taşıt yollarına parsellerden doğrudan giriş çıkış sağlayacak geçiş yolu izin belgesi verilmesinde kavşak mesafesi, çekme mesafesi, cephe genişlikleri, görüş mesafesi gibi değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesinde, hangi standartların aranacağı, hangi kanuna ve yönetmeliğe göre geçiş yolu izin belgesi düzenleneceği veya düzenlenmeyeceği konusunda tereddütte düşülmüştür.

Belediyemiz sınırları içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunmayan belediye yollarında; imar planlarında yukarıda bahsi geçen fonksiyonlara ait kullanım kararları getirilmiş ve inşaat aşamasında geçiş yolu izin belgesi talep eden veya ilgili ilçe belediyesinden inşaat ruhsatı ile yapı kullanma izin belgesini Büyükşehir Belediyemiz kurulmadan önce alarak yapılaşmasını tamamlamış tesislerde geçiş yolu izin belgesi verilip verilmeyeceği, verilmesi durumunda hangi standartların aranacağı, hangi kanuna ve yönetmeliğe göre geçiş yolu izin belgesi düzenleneceği, yasal olarak nasıl bir uygulama yapılacağı konularında görüşlerinizi rica ederim.

Damla ABAY ETKER, Ulaşım Planlama Şb. Müdürlüğü Büyükşehir Belediyesi - / MUĞLA

Cevap

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre geçiş yolu; araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun, karayolu üzerinde bulunan kısmıdır(md.3). Karayolları Kenarında Yapılacak Ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelikte ise geçiş yolu; araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun, karayoluna bağlanan ve karayolu sınır çizgisi içinde kalan kısmı olarak ifade edilmiştir(md.3/37). 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun (KYGMTGK)...