DİŞ TEDAVİ BEDELLERİ, MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜNE VEKALET

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR DİVRİĞİ BELEDİYESİ 4 MART 2008 SALI

Soru

1- Danıştay 2. Dairesinin Esas No: 2005/621, Karar No: 2007/4361 kararı ile diş tedavi ücretlerinin 3224 sayılı Diş Hekimleri Kanununun 40’ncı maddesi hükmü ile verilen yetkiyi kullanmak suretiyle belirlenen ve Resmi Gazetede yayımlanan tarifeden daha düşük bir bedelin belirlenemeyeceğine, diş tedavi ücretleri her yıl Bütçe Uygulama Talimatı ile belirlenen ve Resmi Gazetede yayınlanan bedeller üzerinden ödenmekte iken yukarıda belirtilen Danıştay kararı ile bu tür ödemelerin eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtilerek, diş tedavi ücretlerinin (Devlet hastanesinde diş hekimi bulunmadığından serbest diş hekimlerine havale edilen) diş tedavileri ile ilgili ödemelerde serbest diş hekimlerince uygulanan asgari diş fiyatlarının ödenmesi gerektiğine karar verilmiştir.

Diş tedavileri konusunda Danıştay kararına göre serbest diş hekimlerince uygulanan asgari bedel üzerinden mi ödenmesi gerekmektedir? Yoksa eski uygulamaya devam mı etmemiz gerekmektedir?

2- Tahsildar kadrosundayım 5/1 derecedeyim iki yıllık yüksek okul mezunuyum. Belediyemiz mali hizmetler müdürlüğünü 19.04.2007 tarihinden itibaren 657 sayılı Kanunun 86’ncı maddesi gereğince görevlendirilerek, vekâleten bu görevi yürütmekteyim. Belediyemizde muhasebe yetkilisi sertifika sınavına şartları taşıyan personel olmadığından katılan olmamıştır.

5018/6’ncı maddesinde "bu şekilde atananların görev süreleri 31.12.2007 tarihine kadar devam edebilir" hükmü yer almaktadır. Buna göre belediyemizde muhasebe yetkilisi sertifikası olmayan bir memur 2008 mali yılında mali hizmetler müdürlüğüne vekâlet edebilir mi?

Eğer sertifikası olmayan bir memur vekâlet eder ise vekâlet ücreti ödenebilir mi?

Kurum içerisinde sertifikalı bir memur olmadığından vekâlet edilemez ise sorunun çözümü konusunda bilgi verirseniz çok memnun olurum.

Sayit DOĞAN, Mali Hizmetler Müdür Vekili Divriği Belediyesi - Divriği / SİVAS

Cevap

1-Sorunuzda bahsi geçen karar, belli bir olaya münhasır bir karar olup, sadece davayı açan kişiyi ve dava açılan idareyi ilgilendirmesi nedeniyle bu yargı kararlarını emsal olarak kabul edip ödemede bulunma imkânınız bulunmamaktadır. Bu karar esas alınıp genel bir düzenleme yapılmadıkça eski uygulamanıza devam etmeniz gerekmektedir.2- 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun Geçici 5’inci maddesinde, 31.12.2005 tarihi itibarıyla kamu idarelerinin muhasebe hizmetlerini birinci derece s...