TRAMPA YAPILMASI

İMAR VE GECEKONDU İSHAKÇELEBİ BELEDİYESİ 1 NİSAN 2008 SALI

Soru

Belediyemiz adına tapuda kayıtlı bulunan 25 m2. lik çift katlı betonarme bina, yine belediyemiz adına tapu kaydı bulunan cami avlumuz bitişiğinde vatandaşa ait 60.m2. büyüklüğünde yığma tek katlı ahşap bina ile takas işlemi yapmak istiyoruz. Bu işlem için belediye adına kayıtlı 215.m2.lik bina diğer binadan farklı fiyata değer düşüncesindeyim.

Meclis bu konuda takas işlemi için onay verdi. Bu takas işlemi için belediyece bina takdir değer komisyonu kurulacak mı, kurulursa takdir komisyonunun takdir etmiş olduğu değer üzerinden mi takas işlemi yapılacak? Takdir komisyonu kararı ile değer tespiti yaparak fiyat farkı oluşursa belediye parseli bedeli farklı çıkarsa şahıs belediye adına yatırmak zorunda kalacak mı? Bu parseli ihale ile mi satış yapacağız, yoksa takdir komisyon kararı alarak encümen kararı ile kesinleştirip satış ve takas işlemi yapacağız?

Rahmi DERVİŞLER, Yazı İşleri Müdürü İshakçelebi Belediyesi - Saruhanlı / MANİSA

Cevap

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 34/g maddesi ile belediye encümenine taşınmaz mal trampasına ilişkin meclis kararını uygulama görev ve yetkisi verilmiştir.Öte yandan, belediyelerin bütçelerine gelir getirici ihaleleri 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine, bütçelerinden harcama yapmayı gerektiren ihaleleri ise 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabidir.Dolayısı ile trampa ile ilgili işlemleri ihale mevzuatına göre yapmanız mümkün değildir. Ancak Kamulaştırma Kanunu’nun değişik 8. ve...