İŞÇİLERİN YEMEK YARDIMI VE SORUMLULUK ÜCRETİ

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER BİLECİK BELEDİYESİ 17 HAZİRAN 2008 SALI

Soru

Belediyemiz ile İşçi Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine göre çalışılan güne yemek yardımı aylık 150,00.-YTL ve aylık sorumluluk ücreti olarak da 54,00.-YTL ücret ödenmektedir. Ben daire içi çalışan bir işçiyim cumartesi günü gelmiyorum. Bayındırlık ,atölye ve su işlerinde çalışan işçi arkadaşlarım cumartesi günü saat 1'de işi bırakıp hafta tatiline çıkmaktalar. Belediyemiz, işçi arkadaşlara ödeme yaparken cumartesi gününü çalışılmayan gün olarak ele alıp 21 gün üzerinden yemek yardımı 21x5=105 YTL ve sorumluluk ücreti olarak da 21x1,8.=27 YTL ücret ödemektedir.

Buna göre cumartesi günü işçi işe gelip gelmese dahi cumartesi günlerinin hafta tatili ve genel tatil sayılmaması nedeniyle o güne ait yemek ve sorumluluk paralarının ödenip ödenmeyeceği konusunda açıklayıcı bilgi verirseniz seviniriz.

Ahmet TOPÇU, İŞÇİ BİLECİK BELEDİYESİ - MERKEZ / BİLECİK

Cevap

Toplu iş sözleşmesindeki hükümleri görmeden sorunuza doğru bir cevap vermek mümkün değildir. Ancak, toplu iş sözleşmesinde çalışılan güne yemek yardımı ve aylık sorumluluk ücreti ödeneceği hükmü varsa, cumartesi günü işe gelmeyen işçilere bu ödemelerin cumartesi gününü de kapsayacak şekilde yapılması mümkün değildir.