TAHSİL YARDIMINDA VERGİ KESİNTİLERİ, SSK VE İŞSİZLİK PRİMİ KESİNTİSİ

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER OVACIK BELEDİYESİ 5 HAZİRAN 2009 CUMA

Soru

1- Belediyemizde çalışan işçilerimize sendika gereği tahsil yardımı ödenmesi gerekiyor, şimdiye kadar hiç ödenmedi bundan sonra ödenmesini istiyoruz gelir vergisi ve Damga Vergisi dışında başka kesinti yapılması gerekiyor mu?

2- İcra kesintisi olan bir işçimiz var, maaşından 1/4 icra kesintisi yapılıyor, ilave tediyeler ve sendika ikramiyelerinden de kesinti yapmamız gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne kadar kesinti yapılması lazım tamamını mı yoksa belli bir oranını mı?

3- Belediyemizde 09.06.2006 tarihinde geçici işçi olarak işe başladım. 28.12.2006 tarihinde çıkış verildi. Bu süre zarfında 202 gün çalışmış bulunmaktayım. Yalnız sendikaya kayıt olmadım ve ücretim encümen kararı ile tespit edilerek 25,00 TL den uygun görüldü. 6772 sayılı yasa gereği ilave tediyelerden yararlanamadım şimdi alabilme imkanım var mı? Varsa kaç günlük ilave tediye alma hakkım var, SSK ve işsizlik primi kesilmesi gerekiyor mu?

Muharrem ABAY, İşçi OVACIK BELEDİYESİ - OVACIK / KARABÜK

Cevap

1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80/b maddesinde; SSK primi kesintisine tabi tutulmayacak kazançlar belirtilmiş, aynı maddenin (c) bendinde de; “(b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler ile ayni yardım yerine geçmek üzere yapılan nakdi ödemelerin prime esas kazanca tabi tutulacağı, diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnaların bu Kanunun uygulanmasında dikkate alınmayacağı” hük...