KAYITLI OLUNAN ODA KAYIT BELGESİ İLE BAŞKA BİR YERDE VE BAŞKA BİR FAALİYET DALINDA İŞYERİ AÇILMASI

İŞYERİ AÇMA TAŞUCU BELEDİYESİ 19 EKİM 2011 ÇARŞAMBA

Soru

1-İşyeri açma ve çalışma ruhsatı başvuru beyan formunda; esnaf ve sanatkâr odasından sicil tasdiknamesi ve oda kaydı istenmektedir. İşletme Ruhsatı için başvuran esnafın kaydı ve adresi başka bir beldede, yalnız başka bir beldeye işyeri açmak istiyor yeni işyeri için sicil tasdiknamesi ve oda kaydını yenilemesi gerekir mi? Veya oda kaydındaki adresi değiştirmesi gerekir mi?

2-Oda kayıt belgesi ve sicil tasdiknamesinde market olarak gözüken bir esnaf aynı Belde içinde başka bir adreste kahvehane açmak istiyor aynı belge ile kahvehane açabilir mi? Yoksa kahvehane işletmesi diye oda kayıt Belgesi ve Sicil Tasdiknamesine işletmesi ve Oda kayıt Belgesi ve Sicil Tasdiknamesine adres değişikliği yaptırması gerekir mi?

Mehmet Ali ÜNLÜ, Zabıta Komiseri Taşucu Belediyesi - Silifke / MERSİN

Cevap

1- 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununa göre; esnaf ve sanatkârların sicile kayıtları yapılmadıkça, hiçbir şekilde odaya kaydı yapılamaz. Sicile kayıt olan esnaf ve sanatkârlara ait bilgiler sicil tarafından; elektronik ortamda, iş yerlerinin bulunduğu yerdeki, iş yerleri seyyar olanların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odasına; meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odası bulunmayanların bilgileri ise karma odaya kayıt için gönde...