İŞYERİ AÇMA RUHSATI VERİLMESİ, USTALIK BELGESİ

İŞYERİ AÇMA NEBİOĞLU BELEDİYESİ 14 NİSAN 2008 PAZARTESİ

Soru

1- Kalfalık belgesine sahip olan bir kişi berber dükkanı açabilir mi? Ustalık belgesi olmayan berber sahibi kalfalık belgesi olan bir kişiyi yanında çalıştırdığı takdirde işyeri açma ve çalışma ruhsatını verebilir miyiz?

2- Ustalık belgesi olmayan bir berber dükkanı sahibi yanında noter sözleşmeli ustalık belgeli veya kalfalık belgeli bir kişiyi çalıştırıp belediyeden ruhsat aldıktan sonra bu ustalık belgeli veya kalfalık belgeli kişi bu berber dükkanında çalışmaz ise berberlik faaliyetini ustalık belgesi olmayan işyeri sahibi yapar ise işyerini ne şekilde kapatabiliriz?

Sadık PORSUK, ZABITA MEMURU NEBİOĞLU BELEDİYESİ - ÇAYCUMA / ZONGULDAK

Cevap

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun işyeri açma başlıklı 30. maddesine göre, ustalık belgesine sahip olanların veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabileceğinden, kalfalık belgesi sahibi yada kalfalık belgesi sahibi olan kişiyi yanında çalıştıranların bağımsız işyeri açması mümkün değildir. 3308 sayılı Kanunun 41. maddesi uyarınca aynı Kanunun 30 uncu maddesine aykırı olarak işyerinin açılmasına esas alınan ustalık belgesine sahip olanların işyerinde çalışmadıklarının tespi...