YAP İŞLET DEVRET UYGULAMASI

İHALE İŞLEMLERİ İNEBOLU BELEDİYESİ 12 MAYIS 2008 PAZARTESİ

Soru

1- 3996 sayılı “Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap- İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun” hükümleri doğrultusunda belediyemize ait arsa üzerinde 5 yıldızlı otel ya da turizme yönelik tesis kurdurabilir miyiz?

2-Adı gecen Kanunun 3. maddesi (b) ve (c) fıkraları yap işlet devret modelinin sermaye şirketi ya da yabancı şirketler tarafından uygulanabileceğini yazmakta olup, bu tür yatırımların özel şahıslara yaptırılıp yaptırılamayacağı?

3-Yapılacak olan her türlü yatırım için Yüksek Planlama Kurulu’ndan izin almanın zorunlu olup olmadığı?

4-Yine aynı Kanunun 7. maddesinde “proje maliyetine göre sözleşme süresi 49 yıldan fazla olamaz.” denmektedir. Sözleşme süresinin hesaplanmasında göz önünde bulundurulması gereken şartlar nelerdir? Ayrıca, 5393 sayılı Belediye Yasasının 18’inci maddesinin e bendi belediye meclislerine süresi 30 yılı geçmemek kaydı ile belediyeye ait taşınmaz mallar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar verme yetkisi tanıdığından belediye meclisi 30 yıldan fazla süreli yap-işlet-devret uygulaması hakkında karar alabilir mi?

HAKAN KURT, MUHASEBE YEKİLİSİ İNEBOLU BELEDİYESİ - İNEBOLU / KASTAMONU

Cevap

1- 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap- İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanunun amaç başlıklı 1 inci ve kapsam başlıklı 2 nci maddesi birlikte değerlendirildiğinde, kamu kurum ve kuruluşlarının ileri teknoloji veya yüksek maddi kaynak gerektiren yatırım ve hizmetlerinin bu usulle yapılabileceği anlaşılmaktadır. Kanunda öngörülen altyapı yatırımları, kamu kurum ve kuruluşları tarafından ifa edilen hizmetlere ilişkin yatırımlardır. Örneğin belediyeler açısından bu ka...