İÇKİLİ YER BÖLGESİ

İŞYERİ AÇMA ELBELEYLİ BELEDİYESİ 11 TEMMUZ 2007 ÇARŞAMBA

Soru

Kasabamız yerleşik alanı İznik İlçesine 7 km uzaklıkta, İznik Orhangazi karayolu üzerinde de belediyemiz sınırları devam etmekte. Bir vatandaşımız 1986 yılında yerleşik alan dışı ancak belediyemiz sınırları içinde bulu-nan bu bölgede bir bina yapmış ve 1986 yılında lokanta olarak yapı kullanma iznini almıştır.

1- Söz konusu lokanta yıllardır kullanılmamakta, ancak şimdi kullanılmak istemekte. 1986 yılında kullan-ma izni alınmış ancak ilgili mevzuatlar gereği karayoluna 22 metre mesafede bulunan bu yapıya geçiş yolu izin belgesi karayolları görüşü doğrultusunda belediyemizden düzenlenmesi gerekmekte midir?

2- Söz konusu lokantanın içkili olması vatandaş tarafından talep edilmekte ancak belediyemizin içkili yer tespiti bulunmamakta, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinin 30. maddesi (b) fıkrası uyarınca beledi-yemiz sınırlarında olan ancak yerleşik dışı alandaki bu işyerine otel, motel gibi konaklama yeri olmaması nedeniy-le karayolu mesafesi 200 metre olması gerektiğinden, Belediyemiz meclisi tarafından içkili yer bölgesi olarak tes-piti mümkün müdür?

3- İçkili yer izni verilmeyen yerlerde veya belediyenin izni haricinde ve turizm belgeliler dışında açıkta içki satılması mümkün müdür? İznik İlçesinin turistik olması bu hakkı içkisiz sıhhi ve umuma açık istirahat ve eğ-lence yeri işletmelerine verir mi?

4- 26.03.2001 tarih ve 0070 sayılı İçişleri Bakanlığı genelgesi hala geçerliliğini korumakta mıdır? Yeni Yönetmelikten sonra içkili yerlerle ilgili çıkmış genelgeler mevcut mudur?

Gürkan YAMAN, Yazı İşleri Müdürü ELBELEYLİ BELEDİYESİ - İznik / BURSA

Cevap

1- Karayolları Genel Müdürlüğünün yapım ve bakımından sorumlu olduğu belediye sınırları içerisinde ka-lan karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesislere belediye başkanlığınca Geçiş Yolu İzin Belgesi verilme-sinden önce, Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmeliğin 36 ve 39. maddeleri hükümleri gereğince, Karayolları Genel Müdürlüğünün ilgili Bölge Müdürlüğünden uygun görüş alınması gerekir.2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 29. madde...