YAPI KAYIT BELGELİ YAPILARA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNCE İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI DÜZENLENMESİ

İŞYERİ AÇMA MEZİTLİ BELEDİYESİ 28 ARALIK 2020 PAZARTESİ

Soru

Belediyemiz sınırları içerisinde farklı adreslerde 3 (üç) ayrı yapı için yapı kullanma izin belgesi ile tapu kayıtlarında ofis ve işyeri olarak nitelendirilen konut altı yapılara;

1- Düğün Salonu için işyeri açma ve çalışma ruhsatı talep edilmiştir.

2- Oto Ekspertiz için işyeri açma ve çalışma ruhsatı talep edilmiştir.

3- Yine genel iskânı alınmış yapı kullanma izin belgeli bağımsız bölüme ek, mimari projelerine aykırı olarak bina ortak alanlarına yapılmış ve yapı kayıt belgesi alınmış olan yapıya, yapı kullanma izin belgesine esas verilmiş olan İçkili Lokanta nitelikli işyeri açma ve çalışma ruhsatında m² olarak güncelleme yapılması ve canlı müzik izin belgesi düzenlenmesi talep edilmiştir.

1. Talebe istinaden Düğün Salonunun yerinde yapılan incelenmesinin neticesinde; işyerinde mevcut mimari projelerine ek yapılar yapıldığı, binaya ait sığınağın mutfak olarak değiştirildiği ancak yapılan bu aykırılıklara yapı kayıt belgesi alındığı tespit edilmiştir. Sonrasında ilgili yapıların konut altı ticaret statü-sünde olması ve özellikle düğün salonunun özel yapı şeklini gerektiren yapılar olması nedeni ile ruhsat ta-lebi uygun görülmemiştir.

2. Talebe istinaden Oto ekspertizin konut altı ticaret kapsamında olması, ortak alanlarda projelerine aykırı yapıların bulunması ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 19.md sine istinaden, talep edilen işyeri açma ve çalışma ruhsat talebi uygun görülmemiştir.

3. Talebe istinaden yapılan inceleme neticesinde; İlgili işyerinin başvurusu yapı kullanma izin belgesi dışında, işyeri önündeki bina ortak alanı için yapı kayıt belgesinin tapu kayıtlarına işletilmesi gerektiği hu-suslarına aykırı olması nedeni ile uygun görülmemiştir.

Ancak, sonrasında yukarıda belirtilen işyerlerinden Düğün Salonu ve Oto Ekspertiz, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurarak Cumhurbaşkanlığı 1. numaralı Kararnamenin 97. maddesine esas yine Çevre Şe-hircilik İl Müdürlüğünce resen ruhsatlandırılmıştır.

Sorular:

Her iki işletme için belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün vermiş olduğu ruhsatlar mevzuata uygun mudur?

Benzer işyeri ruhsat taleplerinde konut altı işyerlerine, özel yapı şeklini gerektiren işletmeler ile gayri-sıhhî özellik taşıyan işletmelere işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzelebilir mi?

Genel iskânı alınmış, yapı kullanma izin belgesi olan işyeri önlerine, bina sığınaklarına yani bina ortak alanlarına bağımsız dükkân/ofis/işyerleri sahipleri tarafından alınmış olan yapı kayıt belgelerinin geçerliliği nedir? Bu yapı kayıt belgelerine istinaden tapu olmadan veya mevcut yapı kullanma izinli alanlara ek tapu kayıtlarında güncelleme yapılmadan işyeri ruhsatı veya işyerinin umuma açık istirahat ve eğlence yeri ol-ması durumunda canlı müzik izin belgesi düzenlenebilir mi?

Mustafa Kemal DUTLU, Ruhsat ve Denetim Müdürü, Mezitli Belediyesi - / MERSİN

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ile işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının verilme-sinde uygulanacak esas ve usulleri düzenlenmiştir. Yönetmelikte Yetkili idare: Belediye sınırları ve mücavir alanlar dışı ile kanunlarda münhasıran il özel idaresine yetki verilen hususlarda il özel idaresini; büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alanlar içinde büyükşehir belediyesinin yetkili olduğu konularda büyükşehir belediyesini, bunların dışında kalan hususlarda büyükşehir ilçe bel...