BELEDİYECE SSK’YA GÖNDERİLEN AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN DAMGA VERGİSİNE TABİ OLUP OLMADIĞI.

MÜTEFERRİK YEŞİLÇAY BELEDİYESİ 10 MART 2005 PERŞEMBE

Soru

T.C

GEDİZ KAYMAKAMLIĞI Yeşilçay Belediye Başkanlığı

SAYI :01/63 10/03/2005 KONU :Damga vergisi

KONTDER

Belediyemiz 1 4009 01 01 1000107 043 05 07 Sicil nolu İmar işyeri Aylık Prim ve Hizmet belgesi gönderdiğimizde damga vergisi tahakkuku yapılmaktadır

Bilindiği üzere 488 Sayılı Damga vergisi kanununun 3.ncü maddesinde “Damga vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir dediği ve resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişiler öder” denilmektedir.

8 .inci maddesindeki “ Bu kanunda yazılı resmi daireden maksat,Genel ve katma Bütçeli Daire ve idarelere il özel ideleri, belediyeler ve Köylerdir. Bu daireler bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler Resmi daire sayılmaz” hükmüne yer verilmiştir.

Aynı kanunun 9.uncu maddesinde” Bu kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisinden müstesnadır.” Hükmü mevcuttur.

Öte yandan anılan kanuna ekli (2) sayılı tablonun 1-A resmi daireler arasında kullanılan kağıtlar başlıklı bölümün (1) inci maddesinde resmi daireler arasındaki işlemleri kapsayan her türlü kağıtlarla bu dairelerin soruları üzerine kişiler tarafından yazılan cevaplar ve ekleri damga vergisinden istisna edilen kağıtlar arasında sayılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde damga vergisi kanunun uygulanması açısından Resmi Daire statüsünde olan belediyemiz tarafından düzenlenen aylık Prim ve hizmet belgesinden Damga vergisi alınmaması gerekmektedir.

Bunun için SSK sigorta kurumuna hitaben veya belediyemize hitaben bir cevabı yazı yasılması hususunu;

Bilgi ve gereğini arz ederim.

BİRCAN

Başkatip

MEHMET EMİN BİRCAN, BAŞKATİP YEŞİLÇAY BELEDİYESİ - YEŞİLÇAY BELEDİYESİ /GEDİZ / KÜTAHYA / KÜTAHYA

Cevap

Sorunuzda da belirttiğiniz gibi, belediyece Aylık Prim ve Hizmet Belgesi gönderildiğinde Damga Vergisi tahakkukunun yapılmaması gerekir. Çünkü, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Resmi daire başlıklı 8. maddesinde belediyeler resmi daireler arasında sayılmış, belediyelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmamıştır. Yine anılan Kanunun, İstisnalar başlıklı 9. maddesinde; “Bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisinden müstesnadır.” de...