DAHA ÖNCE VERİLEN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI

İŞYERİ AÇMA SULTANGAZİ BELEDİYESİ 12 TEMMUZ 2009 PAZAR

Soru

Şikayet dilekçesi gereği bir işyerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ruhsat Müdürlüğü teknik elemanlarınca yapılan incelenmesi sonucu 2.sınıf GSM kapsamında kaldığı ve işyerine ait zımpara taşı imalatı ile ilgili 1995 yılında İBB den alınmış 1.sınıf GSM Ruhsatının olduğu bildirilmiştir. Ayrıca işyerine ait daha 2 şirketin de ruhsatsız faaliyet gösterdiği biri satış ve pazarlama diğeri ise idari faaliyetlerini yürüten şirket mevcut olduğu yazıda belirtilmiştir. Şikayet konusu ise işletmede kullanılan kimyasalların çevreye aşırı rahatsızlık vermesidir. İşyerine müdürlüğümüzce yapılan kontrolde üstte verilen bilgilere ilave olarak şirketin aile fertlerinden oluşan bir ortak şirket olduğu ve mevcut ruhsatın ortaklardan olan sadece babanın adına düzenlenmiş olduğu, kendisinin de vefat ettiği anlaşılmıştır.

İşyerinde zımpara taşı imalatı faaliyetine ilave olarak mermer sanayinde kullanılan kesici testere ucu da üretildiği ve çevre açısından üretimde kullanılan kimyasalların olumsuz etkisinin olduğu tespit edilmiştir. İşyeri sahibinden ilk etapta veraset ilamı, ilave faaliyet, ayrıca 2 şirket için Sıhhi Ruhsat başvuruları ve çevre açısından Emisyon ve DKKR istenmiştir.

Bizim sorunumuz zımpara taşı imalatı için daha evvel İBB den verilen ruhsatın iptali söz konusu olur mu? Hangi maddelere dayandırmamız gerekmektedir.

Melihat ÖZTÜRK, Ruhsat ve Denetim Memuru SULTANGAZİ BELEDİYESİ - SULTANGAZİ / İSTANBUL

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8.maddesinde, işyeri sahibinin ölümü halinde, yeni ruhsat düzenlenmeksizin kanunî mirasçıları adına eski ruhsatın intibakı yapılacağı belirtilmiştir. Yönetmeliğin 10.maddesinde, adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine, ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir. Tali faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtileceği hükme bağlanmıştır. Diğer yandan ruhsatsız olan satış ve pazarlama diğeri...