GEÇİCİ TEMİNATLARIN GELİR KAYDI

İHALE İŞLEMLERİ KADIKÖY BELEDİYESİ 1 AĞUSTOS 2009 CUMARTESİ

Soru

2886 sayılı Kanuna göre yapılan arsa satış ihalemize katılan bir kısım istekliler, geçici teminat yatırdıkları bazı arsaların ihalesine hiç girmemiş, bazıları ise girdikleri ihalede (açık teklif usulü) muhammen bedel üzerinde hiç bir teklif vermemişlerdir. Bu durumda ihaleye girmeyenlerin geçici teminatları iade edilir mi, ihaleye girip de teklif vermeyenlerin keza teminatları ne olacak, bu kişiler teklif vermemelerine gerekçe olarak, kendilerine sıra gelene kadar verilen tekliflerin kendi verecekleri teklifin üzerine çıkıldığını göstermektedirler.

2886 sayılı Kanunda açıklanan açık teklif usulünde, ihaleye giren bir kişi muhammen bedelin üzerinde teklif vermek zorunda değil mi, değilse neden ihaleye girmektedir, geçici teminat yatırdığı halde ihaleye girmemek de aynı şekilde ihale kurallarına aykırı bir davranış değil midir?

İbrahim DİLMAÇ, HESAP İŞLERİ MÜDÜRÜ KADIKÖY BELEDİYESİ - MERKEZ / YALOVA

Cevap

2886 sayılı Devlet İhale Kanununun ‘Geçici teminat’ başlıklı 25 inci maddesinde “İsteklilerden, ihale konusu olan işin tahmin edilen bedelinin % 3'ü oranında geçici teminat alınır. 10 uncu madde uyarınca yapılacak ihalelerde geçici teminat teklif edilen bedelin, tasfiye idaresince yapılan taşınır mal satışlarında ise satışa esas bedelin % 3'ünden az olamaz. Pazarlık usulü ile yapılacak ihalelerde, geçici teminat alıp almamakta idareler serbesttir.” denilmiş olup, Kanunun ‘Teminat olarak kabul ed...