İMAR PLANININ İDARE MAHKEMESİNDE İPTALİ HALİNDE RUHSATLI OLARAK YAPILAN YAPILARIN DURUMU

İŞYERİ AÇMA ŞEBİNKARAHİSAR BELEDİYESİ 10 EYLÜL 2009 PERŞEMBE

Soru

2007 yılında imar tadilatı ile akaryakıt istasyonu olarak imara işlenip, 2008 yılında inşaatı tamamlanarak yapı kullanma, işyeri ruhsatı, EPDK belgeleri tamamlanarak hizmete açılan iş yerine ait imar tadilatının Bölge İdare Mahkemesince iptal edilmesi üzerine, belediye meclisince de yeniden düzenleme yapılarak akaryakıt istasyonu konut alanına dönüştürülmüştür.

Yapılan imar tadilatından dolayı her türlü ruhsatını kanunlar çerçevesinde tamamlayıp herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı olmadan işletme ruhsatını almış olan işletmenin imar tadilatının iptali sonucu encümen kararı ile çalışma ruhsatını iptal ederek kanunlaşmış bir hakkını ihlal edip faaliyetini durdurabilir miyiz? İdare mahkemesi kararı halen Danıştay’ da temyizde olup sonuçlanmamıştır.

Cemil AYHAN, zabıta görevlisi Şebinkarahisar Belediyesi - Şebinkarahisar / GİRESUN

Cevap

Anayasamızın 138. maddesine göre, Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28. maddesine göre de Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur...