İKİ VEYA DAHA FAZLA İŞYERİNİN TEK BİR İŞYERİ OLARAK KULLANILMASI

İŞYERİ AÇMA ÇORUM BELEDİYESİ 9 MART 2013 CUMARTESİ

Soru

1- Apartman altlarında inşa edilen, yapı kullanma izin belgesinde işyeri olarak belirtilen, iki ya da daha fazla işyerinin aralarındaki duvarlar açılmak suretiyle birleştirilip tek bir işyeri olarak kullanılabilir mi? Kullanılmak istenildiği zaman ne şekilde bir uygulama yapılmalıdır? Bu işyerlerinin mülkiyet sahiplerinin aynı kişi ya da farklı kişi veya kişilerden oluşması durumu değiştirir mi?

2- Yapı kullanma izin belgesinde işyeri olarak görünen bir yerin, bir ya da daha fazla duvarla bölüp, iki ya da daha fazla işyeri olarak kullanılması mümkün müdür? Kullanılmak istenildiği zaman ne şekilde bir uygulama yapılmalıdır?

Cengiz EKER, Elektronik Teknikeri Çorum Belediyesi - / ÇORUM

Cevap

1- 634 sayılı Kanununun 10. maddesinin 3. fıkrasına göre, kat mülkiyeti kurulurken aynı katta birbi-rine bitişik bulunan aynı nevideki birden fazla bağımsız bölüm veya bir yapının otel, iş veya ticaret yeri gibi iktisadî açıdan veya kullanma bakımından bütünlük arz eden birden çok katı veya bölümü, kat mülkiyeti kütüğüne tek bağımsız bölüm olarak tescil edilebilir. Böyle bir tescilin yapılabilmesi için, buna uygun değişiklik projesinin ve yapı kullanma izin belgesinin Tapu Sicil Müdürlüğüne veri...