İŞYERLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

İŞYERİ AÇMA KAHRAMAN BELEDİYESİ 7 AĞUSTOS 2008 PERŞEMBE

Soru

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte, gayri sıhhi müessese sınıfında bulunan işyerlerinin sınıf tayini bölümünde; Yönetmelikte yer almayan işyerlerinin sınıflandırılmasında "tesise ait kapasite raporu, tesisten kaynaklanacak atıklar ve müessesenin diğer özellikleri dikkate alınarak" Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı tarafından yeni sınıf tayini yapılır denilmektedir.

Diğer taraftan ruhsat kriterlerine uygun şekilde başvuru beyan formunu düzenleyip birimimize müracaat eden işletmeciye 2. ve 3. sınıf işyerleri için 5 gün içinde ruhsat düzenlenmesi öngörülmektedir. Yukarıda sayılan işlemler bu sürede yapılamayacağı için bir mağduriyet doğacaktır. Burada tüm Bakanlıklara müracaat bizim tarafımızdan mı yoksa mükellef tarafından mı yapılacak? Bu yazışma uzun zaman alacağından işletmecinin mağduriyetini nasıl giderebiliriz?

Nihat AKILLI, GSM Rusat Servisi Görevlisi KAHRAMAN BELEDİYESİ - Merkez / KAHRAMANMARAŞ

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 9.maddesinde sıhhi müesseseler için benzeri işyerlerinin esas alınarak sınıf tayini yapılacağını, gayri sıhhi müesseseler için sınıf tayininin tesise ait kapasite raporu, tesisten kaynaklanacak atıklar ve müessesenin diğer özellikleri dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca yapılacağı belirtilmiş, Yönetmeliğin 23...