SAĞLIK KURULUŞLARININ İŞYERİ AÇMA RUHSATI

İŞYERİ AÇMA OSMANGAZİ BELEDİYESİ 7 AĞUSTOS 2008 PERŞEMBE

Soru

31.10.2007 tarihinde Gürpınar Belediyesinin eczaneler ve veteriner kliniklerine verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatları ile ilgili olarak verilen cevabınızda;

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin değişik 6 ıncı maddesi hükmü gereğince, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatlarına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemlerin, bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmadığından, ilgili Yönetmelik hükmü gereği, eczaneler ve veteriner klinikleri gibi işyerlerinin de yetkili idareden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu bulunduğu ifade edilmektedir.

Oysa Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyetinin 13.04.2007 gün ve 26492 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğinin 3.maddesinin 6197 sayılı yasadaki düzenlemelere aykırı olduğu gerekçesiyle iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a başvuruda bulunmuşlardır.

Danıştay 8.Daire tarafından dava konusu edilen yönetmelik maddesine yönelik olarak alınan 19.09.2007 tarih ve E:2007/2566 sayılı karar ile özel mevzuatı uyarınca ruhsatlandırılan işyerlerinin dava konusu yönetmeliğe tabi kılınmasını ön gören düzenlemenin dayanağının yasa kurallarına aykırı olduğu gibi özel yasalarda yer alan kuralların etkisiz bırakılması sonucunu doğurduğu gerekçesiyle yürütülmesinin durdurulması kararı verilmiştir.

Bu karara rağmen eczane ve veteriner kliniklerinden işyeri açma ruhsatı istenilebilir mi?

Seyid Ahmet GÜLTEKİN, Z.Komiser Yardımcısı OSMANGAZİ BELEDİYESİ - Osmangazi / BURSA

Cevap

Bahsettiğiniz karar ile Yönetmeliğin 6.maddesinin 2. cümlesi olan “İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz” hükmünün yürürlüğü Danıştay kararı ile durdurulmuştur. Bu durumda tabii olarak yargı kararına uygun işlem yapılmalı ve bu tür işyerlerinden, işyeri aç...