İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI

İŞYERİ AÇMA İL ÖZEL İDARESİ 2 EYLÜL 2008 SALI

Soru

Ruhsatlı bir işyeri, işletmeci tarafından kapatılmak suretiyle faaliyetine son verdiği zaman;

a) Faaliyetine son vermesine müteakip, işyeri açma ve çalışma ruhsatının geçerliliği sona erip iptal olur mu?

b) Eğer ruhsat iptal olursa ruhsatın iptal olabilmesi için işyeri kapandıktan sonra geçmesi gereken belli bir sure var mı, varsa bu sure ne kadardır?

c) İşletilmeyen işyerine ait, vergi levhası iptal edilmeyip bu işyerine ait vergilerinin, ödendiği idaremize ibraz edilirse önceden alınmış olan işyeri ruhsatının geçerliliği kazanılmış hak olur mu?

d) Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin daha önce Jandarma tarafından verilen süreli ruhsatların, süresinin bitimine müteakip idaremize müracaat ederlerse nasıl bir işlem yapacağız?

e) Sıhhi müesseselerin hangi hallerde ruhsatı iptal edilir?

f) Kapasitesini artırmak suretiyle bir üst sınıfa geçen GSM'lerden hangi evraklar istenecek yeni ruhsat için nasıl bir yol takip edilecek?

h) Ruhsatı çeşitli vesilelerle kaybolan, yırtılan, eskiyen ruhsat belgelerini yeniden tanzim ederken nasıl bir yol izleyeceğiz?

Nurettin SÖY, Ruh.Den.Şef. il özel idaresi - Merkez / KASTAMONU

Cevap

a-b-c) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerinde, faaliyetine son veren yada faaliyet göstermeyen işyerlerinin ruhsatları hakkında yapılacak işlemle ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiş olmakla birlikte, işyerinin kapatılması suretiyle faaliyetine son verilmesi durumunda, her hangi bir süre geçmesine veya bir işleme gerek kalmadan işyeri açma ve çalışma ruhsatını...