BELEDİYENİN GÖREVLERİ

İHALE İŞLEMLERİ ÇAKIRLI BELEDİYESİ 8 EYLÜL 2008 PAZARTESİ

Soru

Biz 2095 nüfuslu bir belde belediyesiyiz. Belde halkımızın tamamına yakını tarıma dayalı faaliyet göstermektedir. Tarım arazileri ile kaplı olan beldemizin tarımsal sulama ihtiyacı belediyemizin de ortağı olduğu bölgemizdeki mevcut sulama birliği tarafından kanaletlerle karşılanmaktadır. Fakat sulama birliğinin faaliyet alanı dışında kalan sulama kanallarının üstünde bulunan ve coğrafi yapı olarak kanalet yapma imkanı bulunmayan yaklaşık 2000 dönüm araziyi sulamak amacıyla sulama borularıyla ve depolama sistemiyle Belediye olarak tarımsal amaçlı sulama projesi yaptırarak İller Bankasından sağlanacak krediyle yapabilir miyiz?

DSİ ve sulama birliğinin bahsi geçen alanda şu an için herhangi bir çalışma yapma imkanı bulunmamaktadır. Ayrıca sulama birliği ile yapmış olduğumuz yazışma neticesinde (hizmet ve masrafları belediyemiz bütçesinden karşılanmak koşuluyla) ilgili proje için ihtiyacımız olan suyu vermeyi taahhüt etmişlerdir.

Halkımızdan da bu konuda yoğun istekler gelmesine rağmen, 5393 sayılı Belediye Kanununun 14. ve 15. maddeleri de göz önünde bulundurularak belediyemizin görevleri arasında böyle bir hizmeti yapma imkanı var mıdır?

Sulama yapılacak alan belediyemiz imar planı dışında olup, beldemiz mücavir alan sınırları içerisinde yer almaktadır. Belediye meclisi kararında da belirtilmek koşuluyla ilgili alana 4734 sayılı Kanuna göre yapacağımız ihaleler neticesinde yapılacak olan yatırımla ilgili harcamalarımız için tarafımıza herhangi bir zimmet çıkar mı?

Mustafa ÇOLAK, Mali Hizmetler Müdürü V. ÇAKIRLI BELEDİYESİ - ORHANGAZİ / BURSA

Cevap

Mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla belediyenin görev ve sorumlulukları 5393 sayılı Belediye Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilerek belediye meclisinin kararı ile mücavir alanlara da belediye hizmetlerinin götürülebileceği açıklanmış, aynı Kanunun 15 inci maddesinde de, belediyenin yetki ve imtiyazları belirtilmiştir. Dolayısıyla, meclis kararı alınması ve Kanunun 14 ve 15 inci maddelerine aykırı olmamak şartı ile tarımsal amaçlı sulama projesi yaptırarak İller Bankasından sağlanacak kr...