DAMGA VERGİSİ, HİBE, DOĞRUDAN TEMİN VE ÖNERGE VERİLMESİ

MÜTEFERRİK GÖNEN BELEDİYESİ 11 OCAK 2007 PERŞEMBE

Soru

1-Maliye Bakanlığınca açıklanan 2007 yılı Damga Vergisi oranları ile ilgili belediye ve il özel idarelerine verilen beyannamelerden maktu olarak Damga Vergisi 10,50 YTL şeklinde uygulanacaktır denilmektedir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan İlan Reklam Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince belediyelere verilen beyannameler için de Damga Vergisi yapıştırılması hususu aranmalımıdır?

2-Belediyemize şartsız hibe yapmak şartıyla şirket hissesi devrini kabul edebilir miyiz? Kabul edilmesi için meclis kararına gerek var mıdır? Neler yapmalıyız?

3-Doğrudan temin suretiyle yapılan alımlarda % 0,5 karar pulu kesintisi yapılmalımıdır?

4-Meclis üyesi tarafından meclis başkanlığına verilen önergeyi meclis başkanının gündeme alıp almama yetkisi var mı, almaması yasal mı, yasal değilse ne gibi işlem yapılmalıdır?

Hüsamettin TANDOĞAN, HESAP İŞLERİ MÜDÜR GÖNEN BELEDİYESİ - GÖNEN BELEDİYESİ / BALIKESİR

Cevap

1- 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 14 üncü maddesinin 5281 sayılı Kanunun 43/2 nci maddesiyle değişik birinci fıkrasında "Kağıtların Damga Vergisi bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınır.” denilmiş olup, Maliye Bakanlığınca 20.12.2006 gün ve 26382 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 47 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne ekli (1) sayılı Tablonun, “IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı, beyannameler kısımlı 2/d bendinde “Belediye ve il özel idarel...